Slavljenički koncert za 35 godina veličanja glazbe

ŽENSKA KLAPA LUKA Poseban nastup u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije

Robert Šimonović

Foto: DAVOR KOVAČEVIĆ

Foto: DAVOR KOVAČEVIĆ

Svi poklonici klapske glazbe, zborskog pjevanja, primorske nematerijalne baštine i domaće besede, ove će nedjelje koncert moći pratiti na YouTube kanalu Hrvatske glazbene unije



Ženska klapa Luka slavi 35. obljetnicu svojega umjetničkog rada i za tu priliku priređuju svečani slavljenički koncert u riječkoj crkvi Uznesenja Bl. Djevice Marije, odnosno Assunti ili crkvi Duomo kod Kosog tornja, najavljeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare u sjedištu Primorsko-goranske županije.


Koncert će biti održan na blagdan sv. Cecilije (zaštitnice glazbenika i pjevača), odnosno u nedjelju 22. studenoga, s početkom u 19.30, no nažalost, bez prisustva publike zbog situacije uzrokovane epidemijom koronavirusa. Ipak, svi poklonici klapske glazbe, zborskog pjevanja, primorske nematerijalne baštine i domaće besede, koncert će moći pratiti na YouTube kanalu Hrvatske glazbene unije (HGU), na poveznici: https://www.youtube.com/c/CroMusiciansUnion (potražiti Klapa Luka).


Nagrada PGŽ-a


Počasna predsjednica Hrvatske glazbene unije PGŽ-a Jadranka Čubrić napomenula je kako se radi o glazbenoj skupini koja je svojim upornim radom, primorskim talentom i inatom uspjela napraviti senzacionalne glazbene uspjehe na hrvatskoj glazbenoj sceni te je pozvala publiku da putem »live streama« podrži klapu Luka i njihovu značajnu obljetnicu.





– Ove godine slavimo 35 godina djelovanja ženske Klape Luka i tom prilikom želim čestitati svim bivšim i sadašnjim članicama klape na ovogodišnjoj godišnjoj nagradi PGŽ-a za sveukupan doprinos glazbenoj sceni našega kraja, ali i cijele Hrvatske, odnosno za izniman doprinos na očuvanju, zaštiti i promicanju glazbene baštine jadranskog podneblja.


Klapska pjesma je naša nematerijalna kulturna baština zaštićena UNESCO-m, a klapa Luka je u ovih 35 godina postojanja podarila ogroman doprinost našoj županiji i svim ljubiteljima klapske glazbe čuvajući našu baštinu od zaborava. Koncert koji nam članice klape Luka pripremaju, jedno je novo klapsko i ljudsko iskustvo jer će se publika jednim klikom moći povezati u live prijenos i tako, kada već ne može drugačije, pružiti podršku našoj najuspješnijoj klapskoj grupi.


Ekipa HGU-a, u suradnji s klapom Luka, pripremila je iznimno kvalitetnu ekipu tonaca, režisera, rasvjetnih tehničara, kamermana i ostalih suradnika kako bi se čitav koncert odradio na kvalitetan i spektakularan način, kako i dolikuje 35. obljetnici klape Luka, zaključila je Jadranka Čubrić.
Tiskovnoj konferenciji prisustvovala je i članica klape Luka, sopranistica Tatjana Bon koja je zahvalila na čestitkama i dugogodišnjoj suradnji s HGU-om i Primorsko-goranskom županijom kroz svih 35 godina umjetničkog rada i djelovanja grupe.


Koncert su najavile Jadranka Čubrić i Tatjana Bon, Foto: DAMIR ŠKOMRLJ


Primorje u duši


– Jako smo ponosne na ovu obljetnicu i nagradu Primorsko-goranske županije i hvala svima koji prate, vrednuju i pomažu naš rad. Davne 1985. godine okupile smo se oko našeg mora, našeg kvarnerskog kraja, narodne kulturne baštine, Ivana Matetića Ronjgova i istarske ljestvice jer smo taj naš kraj oduvijek osjećale u duši. Naime, sve članice klape mahom su Primorke stasale na našem Kvarneru, kamiku, škrapi, rekla je Tatjana Bon te okupljene podsjetila na dugu i bogatu karijeru klape Luka, kao i na njihove brojne nastupe, projekte, suradnje i nagrade…



– Tijekom duge i bogate karijere sudjelovale smo na brojnim smotrama i projektima, a jedno od naših prvi značajnih postignuća vezuje se uz Festival dalmatinskih klapa u Omišu gdje smo osvojile pet zlatnih »Štitova«, uključujući iznimnu zlatnu nagradu publike, žirija i voditelja, što dosad nije uspjelo niti jednoj klapi.


Nastavile smo vrijedno raditi, u čitavoj karijeri bilo je, naravno, posrtanja i padova, no mi uvijek težimo perfekciji te mislim da nas je upravo to stremljenje održalo na životu svih ovih 35 godina. Kada pjevamo, uvijek dajemo svoj maksimum i dijeleći naše emocije s publikom postajemo jedna cjelina, jedno živo biće, stoga pogledajte u nedjelju što smo vam pripremile i podržite nas putem live prijenosa, poručila je Tatjana Bon.