Kino Europa

Zatvorena vrata “Europe”: ‘Borba za kino nastavlja se pravnim putem’

Kim Cuculić

Slučaj kina Europa samo je jedan u nizu uznemirujuće sličnih primjera kojim gradske vlasti provode sustavnu destrukciju kulturnog života Zagreba – priopćili su iz kinaZAGREB – Zagrebačka Gradska uprava ipak je odlučila zatvoriti vrata najuspješnijeg hrvatskog nezavisnog kina – kina Europa, unatoč nepostojanju plana renovacije i snažnoj pravnoj osnovi za produljenje ugovora Umjetničkoj organizaciji Zagreb Film Festival – izvijestili su iz Press službe ovog kina te najavili da će 1. lipnja predati kino u posjed Gradu Zagrebu, a borbu za kino nastaviti pravnim putem.


– Kao odgovor na zamolbu koju smo 11. travnja uputili Gradskom uredu za imovinsko-pravne poslove i imovinu Grada da kino Europa nastavi s radom dok ne počne obnova, stigao nam je dopis kojim se UO Zagreb Film Festival i Propeler Film d.o.o. obavještavaju da Grad ostaje kod navoda iznesenih u ranijem dopisu, u kojem se navodi da se s danom isteka ugovora o najmu, dakle 1. lipnja ove godine, prostor kina Europa mora predati u posjed Gradu Zagrebu. Grad Zagreb time je odbio naše molbe da se kino ne zatvara dok ne počne renovacija, kao i nekoliko modela obnove kina koje predlažemo već godinama, pri čemu sredstva restauracije ne bi bila na teret građanima Zagreba i poreznim obveznicima Republike Hrvatske. Umjesto toga, najavljuju se »pripremne radnje u svrhu renoviranja (adaptacije) dotrajalosti objekta« za koje, podsjećamo, u gradskom proračunu ne postoje ni projektni nacrti, ni planovi sanacije, renovacije ili javne nabave, niti namjenska sredstva.


Tijekom proteklih 10 godina UO Zagreb Film Festival i Propeler Film doveli su kino Europa do statusa kina s najboljim programom u Europi. Cijelo to vrijeme kinom smo upravljali sukladno propisima i zakonom, stoga ćemo sukladno tome 1. lipnja ove godine predati kino Gradu Zagrebu. No budući da s odlaskom UO ZFF kino prestaje s radom, izražavamo iskrenu zabrinutost za sve programe koji se trebaju održati u kinu nakon 1. lipnja, a za koje su već raspoređena sredstva iz lokalnih, nacionalnih i međunarodnih izvora. Podsjećamo da je kino Europa nastalo zbog potrebe filmske i kulturne zajednice Grada Zagreba i da u Zagrebu trenutačno ne postoji funkcionalan prostor koji svojom infrastrukturom može zamijeniti kino Europa. S obzirom na snažnu pravnu osnovu naših molbi za produljenje ugovora, svoju borbu za kino Europa nastavit ćemo pravnim putem. Svjesni smo da ovaj događaj nije izolirani slučaj. Štoviše, slučaj kina Europa samo je jedan u nizu uznemirujuće sličnih primjera kojim gradske vlasti, oglušujući se na volju građana i zahtjeve struke, provode sustavnu destrukciju kulturnog života grada. Stoga ćemo poduzeti niz akcija kako bismo pažnju javnosti skrenuli na kontinuirani kulturocid u Zagrebu – priopćili su iz tog kina.

Do 1. lipnja poduzet ćemo niz akcija kako bismo pažnju javnosti skrenuli na kontinuirani kulturocid u Zagrebu – priopćili su iz Press službe kina Europa