SUFINANCIRANJE

Za programe u kulturi u Rijeci u 2024. godini 704.118 eura, evo kako su sredstva raspodijeljena

Hina

Ilustracija / Snimila Angela Maksimović

Ilustracija / Snimila Angela Maksimović



RIJEKA – Grad Rijeka u proračunu za 2024. godinu izdvojit će 704.118 eura za programe u kulturi, umjetnosti i transverzalnim područjima, temeljem procjena kulturnih vijeća koje je prihvatio gradonačelnik krajem 2023. godine, izvijestio je Grad Rijeka.


Programe od interesa za Grad Rijeku predlagale su tvrtke, udruge i pojedinci na poziv za prijavu, a te su prijedloge vrednovala kulturna vijeća za svako od područja. U skladu s propisanim kriterijima sustava vrednovanja su predložila sufinanciranje iz gradskog proračuna.


U 2023. godini je za programe u kulturi bilo izdvojeno nešto više od 580 tisuća kuna.




Za programe u području očuvanja i zaštite kulturnih dobara izdvaja se oko 38 tisuća eura, a od tog iznosa 10.600 eura otpada na restauratorske radove na zidnim slikama u kapeli Bezgrešnog začeća BDM u riječkom Dominikanskom samostanu.


Za programe muzejske djelatnosti i vizualne umjetnosti namijenjene su 92 tisuće kuna. Najveći pojedinačni odobreni iznosi u ovom području su po 12 tisuća eura za izlagačke programe Galerije DM udruge Drugo more i galerije Juraj Klović HDLU Rijeka. HDLU Rijeka dobiva još 12 tisuća eura za redovnu djelatnost, a među najvećim odobrenim iznosima je i 10 tisuća eura za izložbeni program Galerije OK.


Vrijednost prihvaćenih programa u književnoj djelatnosti je 79 tisuća eura, a najveći udjel zauzima književni festival Vrisak s 24 tisuće eura. Za poticanje književnog stvaralaštva izdvaja se 8000 eura, za sufinanciranje programa 61. Goranovog proljeća 3 tisuće, a s 1000 do 2000 eura sufinancira se objavljivanje novih romana, zbirki priča ili poezije autora poput Ivice Prtenjače, Milana Rakovca i Vlade Simcicha Vave.


Najveću pojedinačnu financijsku potporu u kategoriji dramske umjetnosti, plesa i pokreta, 53 tisuće eura, dobio je 29. Međunarodni festival malih scena u Rijeci. Po 7000 eura odobreno je za 9. festival inkluzivne scene preOKRET, za Zoom festival, festival suvremenih kazališnih praksi TranziT i festival suvremenog plesa i cirkusa Periskop.


U glazbenom području najviše dobiva 33. međunarodni festival jazz glazbe JazzTime, 20 tisuća eura, a po visini slijede iznosi za ciklus Glazbena Rijeka umjetničke organizacije Cristoforium, 6500 eura, koncertni ciklus Riječkoga klavirskog trija, 5200 eura i 6. Dani rane glazbe s 4000 eura. U području audiovizualne djelatnosti najvećim iznosom, 9000 eura sufinancira se produkcija kratkometražnog igranog filma “Pramenka”, a iznose od 6000 do 8000 tisuća odobrava se za produkciju riječkog srednjometražnog igranog filma autora Davida Petrovića “Soba 23”, srednjemetražnih filmova “Via Roma”, “Agent 010 protiv agenta 010” i “Stisni: Stop (RiLit film)”.


Za inovativne umjetničke i kulturne prakse izdvaja se 55 tisuća eura, za programe kulture u zajednici 43 tisuće, a za programe za mlade 8000 eura.