Knjiga Berislava Valušeka

Vrijedna monografija o Carlu Seidlu predstavljena u Državnom arhivu u Rijeci

Edita Burburan

Monografija o Carlu Seidlu / Snimio Damir ŠKORMLJ

Monografija o Carlu Seidlu / Snimio Damir ŠKORMLJ

Goran Crnković istaknuo je reprezentativni način predstavljanja građe. Najavljeno je i novo izdanje knjige



RIJEKA  Dugogodišnja istraživanja o austrijskom arhitektu Carlu Seidlu na Opatijskoj rivijeri, Berislav Valušek objavio je u raskošnoj monografiji u izdanju ArTresora, čija je promocija održana u prostoru Državnog arhiva u Rijeci.


Život i djelo ovog iznimno talentiranog arhitekta autor tumači na više od 400 stranica, kroz sedam strukturiranih poglavlja i katalog popraćen arhivskim nacrtima i projektima, uz vrhunske fotografije Damira Fabijanića.


Riječka promocija uslijedila je nakon opatijske i zagrebačke, s nešto manje publike zbog koronavirusa, ali neizbježna za autora, jer Valušek Rijeku smatra dijelom ovog zaljevskog kraja – kulturno i povijesno upućenog i povezanog.


Boris Zakošek, Marijan Bradanović, Katarina Horvat-Levaj, Berislav Valušek i Damir Fabijanić / Snimio DAMIR ŠKOMRLJ


Boris Zakošek, Marijan Bradanović, Katarina Horvat-Levaj, Berislav Valušek i Damir Fabijanić / Snimio DAMIR ŠKOMRLJ





Dvije razine


Knjiga sadržajem pogađa publiku širokog spektra. Sam autor prepoznaje i sugerira dvije razine. Jedna je turistička, a druga je konzervatorska. Osim toga, zanimljiva je i samim građanima Opatije i svima zainteresiranima kojima je uvijek nedostajala puna informacija o ovom iznimnom arhitektu i njegovim djelima.


Ravnatelj Državnog arhiva, Goran Crnković, istaknuo je reprezentativni način predstavljanja građe, ali i činjenicu da je Seidl ovom knjigom postao i hrvatski arhitekt.


Posebnu vrijednost obrađenih podataka u konzervatorske svrhe istaknuo je recenzent Marijan Bradanović, predstojnik Katedre za istraživanje i zaštitu kulturne baštine na Filozofskom fakultetu u Rijeci.



Na promociji je najavljena i nova knjiga Berislava Valušeka koja je već u pripremi kod istog izdavača – ArTresor nakladi, a pod naslovom »Arhitekture – Istra, Opatija, Rijeka«:– Knjiga će sadržavati objedinjene tekstove koje sam objavljivao u razinim časopisima, novinama ili katalozima, a za koje smatram da će biti zanimljivi i široj publici. Primjerice, sadržavat će jedan veliki tekst o Raši i tršćanskom arhitektu Gustavu Pulitzeru Finaliju koji je tamo gradio. Prije petnaest godina izdana je knjižica o tome, ali kako izdavačka kuća više ne postoji knjižice više nema. Mislim da će taj dio knjige biti značajan za Rašu i za Istru.Također će tu biti i jedan znanstveni članak o Vili Mintz, koja nam se raspada pred očima. Ukratko, riječ je o većem broju tekstova za koje smatram da će naći svoje zainteresirane čitatelje.


Također, nezaobilazno je važan i segmet arhivske građe koja se prikupljala i sređivala godinama, pa je Boris Zakošek, voditelj Odjela za sređivanje i obradu arhivskog gradiva kazao kako je u suradnji s autorom Valušekom i riječki arhiv postao bogatiji za brojne povijesne dokumente i građu koja se prikupljala kroz nastajanje ove knjige i njihovu suradnju.


Osim osobnih i stvarnih interesa, Valušek je kroz šalu kazao kako u svemu možda postoji i sudbinsko misteriozna poveznica – prema spoznajama koje mu je prenijela njegova 90-godišnja majka, jedna njegova baka djevojački se prezivala Seidl.


Prošireno izdanje


Autor već sada najavljuje novo izdanje ove vrijedne monografije, koje će biti dopunjeno i prošireno naknadno istraženim detaljima, ali i novim uvrštenjima poput Ville Castelo u Medveji. Također najavljuje i austrijsko izdanje na njemačkom jeziku, jer Seidl koji je bio podrijetlom Čeh, ali i rođeni Austrijanac zaslužuje postati i dio njihove baštine.


I za kraj urednica knjige Katarina Horvat-Levaj, ravnateljica Instituta za povijest umjetnosti u Zagrebu, naglasila je još jednu značajku ovog vrijednog izdanja i u europskim razmjerima:


– Opatijska je ladanjska turistička arhitektura čekala svog dostojnog interpretatora sve do dovršetka ove monografije. Kompleksno istraživanje autora bacilo je sasvim novo svjetlo na ovaj važan segment hrvatskog graditeljskog nasljeđa. Štoviše, znalačkim postavljanjem Seidla u kontekst onodobnih dramatičnih stilskih previranja, kada se u Europi, a osobito u Beču, paralelno primjenjuju historicizam, secesija i moderna, prepoznat je i doprinos Opatije srednjoeuropskoj arhitekturi i urbanizmu.