BRDO KULTURE

VR predstava održana u Pomorskom muzeju: Kreativne plesne priče za mališane u Guvernerovoj

Claudia Bošković

SNIMIO: VEDRAN KARUZA

SNIMIO: VEDRAN KARUZA



RIJEKA – Treće izdanje manifestacije Brdo kulture, koja okuplja cijeli niz kulturnih ustanova i njihovih programa, u prostor Mramorne dvorane Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka donijelo je ekskluzivan dječji program HKD-a na Sušaku koji se sastojao od gledanja VR predstave »Francis Footwork« i sudjelovanja u interaktivnoj plesnoj radionici Kreativne plesne priče.


U produkciji irskog CoisCéim Dance Theatrea, »Francis Footwork« od svoje premijere 2019. godine doživjela je brojne izvedbe praćene pozitivnim kritikama medija, a u proljeće 2022. predstava je u suradnji s plesnom mrežom Aerowaves, čiji je član i HKD na Sušaku, snimljena u tehnici virtualne stvarnosti (VR) i od tada je na turneji po irskim školama. »Francis Footwork« prva je plesna predstava za djecu snimljena u sklopu VR projekta ove plesne mreže, a snimatelj je bio Igor Crnković iz riječke Pilot Medie, dugogodišnji partner HKD-a i Aerowavesa za VR.


– Već dvije ili tri godine radimo VR predstave u sklopu plesne mreže Aerowaves. U svakom slučaju, nekako smo se povezali i postali produkcijski centar za snimanje takvih predstava, a s našim suradnikom, VR tehničarom Igorom Crnkovićem, imali smo već petnaestak predstava. Ovo je prva baš dječja predstava, prijavili smo je u sklopu projekta »Ruksak (pun) kulture« Ministarstva kulture te prikazivali nekih desetak puta na različitim lokacijama, od nekoliko projekcija u Dječjoj kući do projekcija u slabije prometno povezanim školama, istaknula je Ana Bernard iz HKD-a, drugi tehničar za VR.




»Francis Footwork« osnažujuća je priča koja slavi individualnost i potiče svakoga da zapleše vlastiti ples. U drugom dijelu plesnog programa uslijedila je radionica Kreativne plesne priče pod vodstvom riječke plesne pedagoginje Mile Čuljak koja je crpeći inspiraciju iz predstave »Francis Footwork« nastojala djeci približiti priču i glavne likove te izgraditi svijest o plesnoj izvedbi aktivnim sudjelovanjem, istraživanjem i kreativnim stvaranjem plesne umjetnosti.


Uz Čuljak, kao voditeljice radionice izmjenjuju se Andrea Brozović Kapetanić i Kristina Paunovski. Posebnost radionice je uključivanje mališana bez plesnog predznanja, dok je pristup otvoren i zaigran. Vođena kroz niz fizički dinamičnih vježbi i inventivnih zadataka djeca su pozvana da kreiraju, uvježbavaju i izvode vlastitu jedinstvenu priču, istovremeno učeći o zajednici na kinestetički način.