Sjajan nastup

VIDEO Elvis Stanić Group na Trsatu: Glazbena svečanost za sladokusce

Edita Burburan

Foto: M. LEVAK

Foto: M. LEVAK

Mislim da će svi ljubitelji malo čvršćeg zvuka doći na svoje s ovim albumom, rekao je Elvis Stanić



I u četvrtak navečer je Trsatska gradina bila poprištem prave glazbene svečanosti.


Na pozornici našli su se vrsni glazbeni umjetnici Elvis Stanić Group, koji su riječkoj publici predstavili svoj najnoviji album Insomnia.


Album koji je zadivio i iznenadio i najprobirljiviju glazbenu publiku, u izvedbi uigranog benda potvrdio je sve dosadašnje natpise i pohvale.


Foto: M. LEVAK




U intimnom prostoru gradine s Albom Načinović kao vokalisticom, Ivanom Popeskićem na klavijaturama, basistom Damjanom Grbcem, Markom Lazarićem za bunjevima i naravno Elvisom Stanićem na gitari, izveli su koncert za pamćenje.



Bio je to nesvakidašnji doživljaj, a glazba koja je stizala iz instrumenata ovih virtouza djelovala je istodobno sedativno i pozitivno uznemirujuće. Ritam jazza koji razbuđuje i elektronike koja se spretno umiješala u crtovlja ovog izvanrednog albuma dodala je onaj neočekivani meditativni ton.


Album je nastao u vrijeme pandemijske krize kad je glazbenik u “nesanici” gradio nove glazbene svjetove. Neobičan zvuk u kojem se sastaju jazz, elektronika, rock i fusion.



Sam autor komentirao je:


– Ima puno elektronike i novog momenta kojeg je uvela Alba, naša nova pjevačica. Ona koristi vokodere, lupove i semplove, odnosno sve što se koristi u elektroničkoj glazbi, a sve je opet prilagođeno glazbi Elvis Stanić Grupe. Došlo je do dobre sinergije jazza, elektronike i fusiona.


Zasigurno je na to utjecalo razdoblje korone, kad smo imali vremena preispitivati naše korijene, odakle smo glazbeno krenuli, te što nas je glazbeno formiralo krajem 70-tih i 80-tih godina. Prvenstveno se to odnosi na glazbu progresivnog jazza i rocka. Nas zasigurno nije formirao klasični jazz 50-tih godina, već blues, Hendrix i drugi gitaristički idoli 70-tih.


Mislim da priča ide kroz rock, blues, fusion i progresivni rock do ove glazbe koju sviramo danas.



Prirodno je i logično što danas sviramo s tehnologijom i elektronikom, odnosno s našom Albom. Po obrazovanju Alba je školovana jazzerica, a po izrijeku je sve samo ne jazzerica. To je sjajna kombinacija. Jazz nije stil koji se mora svirati već samo jedan od načina komunikacije. Jezik kojim, se može govoriti a ne samo svirati.


Mislim da će svi ljubitelji malo čvršćeg zvuka doći na svoje s ovim albumom, koji se kad tad morao desiti. Tim albumom vraćam dug svima koji su me glazbeno odgojili i s kojima sam glazbeno stasao i odrastao – zaključio je Elvis Stanić.


Elvis Stanić Group, ljeto će provesti na predstavljanju svog albuma. Za sad su već nastupali u Zagrebu u Petom kupeu, u Šibenik u Arsenovoj kući, Splitu na jazz festivalu, u Zadru u Providurovoj palači, a s obzirom kako je zbog bolesti bio odgođen koncert u Opatiji ova je večer na Trsatu bila sjajna prigoda kojom se album predstavio i domaćoj, riječkoj publici.


– Ovog ljeta svirat ćemo Insomniju, i dok se ne odsvira ne primam se novog posla. Najesen ću vidjeti što osjećam i što ću slijedeće raditi – otkriva Stanić te pokušava opisati publiku koja dolazi na njihove koncerte.


– Svugdje nas publika nahvali, ali uvijek je žednu publiku po malim mjestima lakše iznenaditi od one koja ima veću ponudu. U Splitu i Zagrebu ima puno kulturne i glazbene ponude i publika je navikla na najbolje, ali mi i tu držimo napeti špag.


U manjim sredinama je možda ipak malo opuštenije – prenosi iskustva s pozornica Elvis Stanić koji je posebno zadovoljan ambijentom Trsatske gradine.


– Osobno volim gradinu, jer ovdje nije klasična pozornica, pa se publika može  prepustiti podsvjesnoj razini a onda glazba najbolje djeluje – zaključuje glazbenik.


Foto: M. LEVAK


Na kraju se može samo zaključiti kako je program Ljeta na Gradini za svaku pohvalu, jer je odlično osmišljen, organiziran i realiziran.


Uz brojne izvođače koji su uvršteni u itinerer zbivanja u podjednakom ritmu zastupljene su najveće glazbene zvijezde Hrvatske, ali i uvijek avangardne domaće riječke scene.