Dvojezično izdanje

Valerio Orlić ima novu zbirku poezije, naslovljena je “Probudi se i osluškuj more”

Jakov Kršovnik

Izbor 50 pjesama s talijanskim prijevodom



Probudi se i osluškuj more/Svegliati e ascolta il mare dvojezična je zbirka izabranih pjesama Valerija Orlića objavljena u nakladi Hrvatskog književnog društva.


Zbirka okuplja 50 pjesama Valerija Orlića, podijeljenih u tri cjeline: Korak vremena, Kristali svemira i Obilježavam zvijezde. Autor kaže da je zbirka intimističko-ljubavna i misaona.


– Raznovrsna je, ima i vezanog i slobodnog stiha. Ja sam pjesnik muzike i ritma, pjesnik simbolike, one škole i stila koje malo tko koristi u ovom vremenu, osim možda Paljetka i donekle Kiševića.




Mlađe generacije se upuštaju u nove avanture u poeziji, što je sasvim dobro, ali ja smatram da i ritam i osjećaji pjesme moraju nositi dubinu stiha i riječi, kazao je Valerio Orlić.



Urednik zbirke Ernie Gigante Dešković kaže da se radi o jednom od najznačajnijih pjesničkih izdanja u 2021. i 2022. godini u Rijeci i šire.


– Sve koji vole poeziju, a još uvijek ima takvih ljudi, nisu istrijebljena vrsta, pozivam da prime ovu knjigu u ruke. Teško je govoriti o knjigama, a da se istovremeno previše ne otkrije.


Da ostane ona draž kod ljudi koji žele uzeti knjigu u ruke, a da unaprijed ne znaju o čemu je riječ.


No, zato mogu reći da je knjiga objavljena dvojezično jer Hrvatsko književno društvo dugi niz godina baštini međunarodne odnose i kontakte s književnim društvima u inozemstvu.


Nastojimo naša izdanja objaviti dvojezično, a ovoga puta odabran je talijanski jezik, uz hrvatski, kao jezik vezan uz Rijeku i autora, rekao je Ernie Gigante Dešković.


Talijanski prijevod djelo je Nataše Butinar, a naslovnicu i foto-ilustracije u knjizi potpisuju Emy i Toni Tocinovski. Recenziju je napisao Raoul Bianchini.


Knjiga je tiskana u 300 primjeraka u nakladi Hrvatskog književnog društva, koje su prije petnaestak godina osnovali Orlić i Dešković, Josip Eugen Šeta i drugi.


Po cijeni od 90 kuna ili 12 eura može se naručiti preko stranice Hrvatskog književnog društva, a planiraju je ponuditi i knjižari Edit.