Legenda Hollywooda

Umro Kirk Douglas: “Čitav moj život bio je život gnjevna čovjeka”

Hina

REUTERS

REUTERSGlumac Kirk Douglas, posljednja velika zvijezda Hollywooda, umro je u srijedu u 103. godini, objavio je njegov sin Michael Douglas.


»S golemom tugom objavljujemo da nas je Kirk Douglas napustio danas u 103. godini. Za svijet, on je bio legenda, glumac zlatnog doba filma (…) ali za mene i za moju braću Joela i Petera bio je jednostavno tata«, napisao je Michael Douglas na svojoj stranici Facebooka.


Kirk je imao lijep život i iza sebe ostavlja filmove za generacije koje dolaze i sjećanje na priznatog filantropa koji je radio za javno dobro i za mir u svijetu«, napisao je Michael Douglas.
Sin židova izbjeglog iz Rusije, rođen je 9. prosinca 1916. kao Isur Danielovič Demski, u Amsterdamu, gradiću i državi New York.


»Čitav moj život bio je život gnjevna čovjeka«, govorio je. »Gnjev je bio pokretač mog života, golemi gnjev protiv nepravde«. Proveo je bijedno djetinjstvo trpeći zbog antisemitizma i ravnodušnosti nepismenog oca alkoholičara.


Kirk Douglas je glumio u stotinjak filmova, a neki od njih postali su klasici poput »Dvadeset tisuća milja pod morem« (1954.), »Staze slave« (1957.), »Obračun kod OK Corrala« (1957.) i posebice »Spartak« (1960) angažirani film snimljen u vrijeme lova na komuniste koji je Douglasa učinio svjetskom zvijezdom.


U vrijeme lova na vještice on se zauzeo za to da se u ‘špici’ filma ispiše i ime scenarista koji je bio na crnoj listi Hollywooda. Njegov angažman protiv makartizma jedan je od njegovih najvećih hrabrih istupa kako je objasnio u svojoj desetoj knjizi naslovljenoj »I am Spartacus«.


»Treba se angažirati, najveća američka snaga u inozemstvu je Hollywood«, rekao je glumac kada je imao već sto godina i nije prihvaćao predsjednika Donalda Trumpa.


Veliki zavodnik osvajao je mnoge žene, ali je od 1954. živio sa samo jednom, Anne Buydens koju je upoznao u Francuskoj i koja mu je postala druga supruga.Holivudska legenda pretrpjela je moždani udar 1996., a zatim i srčani udar 2001.