Balet

Ulomci po ukusu publike: Baletni ansambl HNK Ivana pl. Zajca izveo “Gala balet”

Svjetlana Hribar

Marta Kanazir i Balint Rauscher u ulomku iz »Labuđeg jezera« / Snimio D. ŠOKČEVIĆ/Zajc

Marta Kanazir i Balint Rauscher u ulomku iz »Labuđeg jezera« / Snimio D. ŠOKČEVIĆ/Zajc

Riječka publika različitih uzrasta željna je klasičnog baleta, pa makar i u formi ulomaka, ali je pretenciozno takvu predstavu od pedesetak minuta nazvati – gala baletom jer to ona naprosto – nije



U riječkom je kazalištu izvedena predstava ansambla Baleta HNK-a Ivana pl. Zajca pod naslovom »Gala balet«, a na programu su bili ulomci iz klasičnog i suvremenog baletnog repertoara. Pod mentorstvom baletne majstorice Irene Pasarić te Balazsa Baranyaia, Oksane Kožul Brandiboura i Dmitrija Andrejčuka, nastupili su solisti i članovi ansambla – Paula Rus, Joseph Cane, Sabina Voinea, Daniele Romeo, Laura Orlić, Andrei Köteles, Marta Kanazir, Balint Rauscher, Svetlana Andreičuk, Tena Ferić Dokmanović, Anca Zgurić i Tanja Tišma, a predstavile su se i dvije učenice Osnovne škole za klasični balet i suvremeni ples pri OŠ Vežica – Ana Ivančić i Luna Jušić.


Ipak, pretenciozno je ovakav program nazvati »Gala baletom«, jer to naprosto nije to! Ali da ovakve predstave publici nedostaju – također je činjenica. Kao i to da je riječka publika (različitih uzrasta) željna klasičnog baleta, pa makar i u formi ulomaka. O tome, uostalom govori i popunjenost ove premijere i repriznih predstava.


Svi plesni brojevi ispraćeni su aplauzom, ali publiku su ipak najviše dirnuli Laura Orlić i Andrei Köteles, strastveno izvodeći Adagio duet iz baleta »Spartak«. Ovo dvoje solista ima ujedno i najviše iskustva u klasičnom baletu, što je vidljivo iz proživljenosti njihove izvedbe i tehničke superiornosti.




Iako je ansambl riječkog Baleta brojčano nevelik, zaslužio bi da ovakve predstave ima češće na repertoaru, jer samo na sceni, i pred publikom, dobija se sigurnost tako neophodna na putu prema umjetnosti.