RIJEKA I KARLSRUHE

U Trsatskom svetištu otvorena izložba „Iskustva transcendencije u umjetnosti“

Bruna Matičić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Nastala je kao jedan od brojnih zajedničkih projekata koje je iznjedrilo prijateljstvo dvaju gradova, Rijeke i Karlsruhea.



RIJEKA – U Auli pape Ivana Pavla II. u sklopu Trsatskog svetišta otvorena je izložba pod nazivom „Iskustva transcendencije u umjetnosti“ koja progovara o iskustvima trancedencije umjetnika tijekom stvaranja umjetničkog djela.


Izložba koja je prvi put održana u crkvi sv. Michaela u Karlsruheu 2019. godine okuplja dvanaestero umjetnika, šest iz spomenutog njemačkog grada i šest iz našega podneblja, a nastala je kao jedan od brojnih zajedničkih projekata koje je iznjedrilo prijateljstvo dvaju gradova, Rijeke i Karlsruhea.


Foto galerija: Izložba „Iskustva transcendencije u umjetnosti“ Foto: Marko Gracin


Kako je istaknuto na otvorenju, nastala je na inicijativu njemačkog umjetnika Elmara Interschicka koji je postavio pitanje o iskustvima umjetnika i umjetnica tijekom njihova stvaralačkog procesa.




– Naizgled jednostavno pitanje otvorilo je pandorinu kutiju, a dvanaestero autora došli su do spoznaje da je svako od njihovih iskustava vrlo osobno, individualno te apsolutno neovisno o njihovom privatnom stavu prema vjeri jer umjetnost, kao čovjekova duhovna djelatnost, također nosi mogućnosti spoznaja i iskustava koji su neuobičajeni, kazala je prilikom otvorenja izložbe njezina koordinatorica i autorica postava, kustosica Jolanda Todorović.


Večerašnjem otvorenju izložbe, osim autorice postava Jolande Todorović i autora umjetničkih djela, prisustvovali su gvardijan Trsatskog svetišta fra Krunoslav Kocijan te riječki gradonačelnik Marko Filipović, gradonačelnik grada Karlsruhea Albert Kauflein i Mirjana Diminić, predsjednica Njemačko-hrvatske zajednice Karlsruhe i okolice.