Istaknuta pedagoginja

U rodnom Tbilisiju preminula pijanistica Marina Ambokadze, koja je ostavila dubok trag u glazbenom obrazovanju Rijeke

Kim Cuculić

Marina Ambokadze

Marina Ambokadze

Marinu Ambokadze pamtit ćemo po veliku prirodnu talentu i suptilnoj muzičkoj intuiciji



RIJEKA – Naš ugledan pijanist Goran Filipec javio nam je da je u rodnom Tbilisiju (Gruzija) preminula Marina Ambokadze, pijanistica i pedagoginja čiji je rad ostavio neosporiv trag na području muzičkog obrazovanja u riječkoj regiji i Hrvatskoj.


Predavala je klavir na Visokoj školi za glazbenu umjetnost »Ino Mirković« u Lovranu od 1996. do 2005. godine, a nakon disolucije škole, na riječkom područnom odsjeku Muzičke akademije u Zagrebu. U Hrvatskoj je predavala i živjela do 2013. godine, kad se vratila u Gruziju. Tijekom rada u Hrvatskoj odgojila je desetak generacija pijanista iz raznih zemalja, od kojih je većina danas zaposlena u glazbenim školama. Bila je dugogodišnja umjetnička savjetnica pijanista Ive Pogorelića.


Rođena je 1939. u Tbilisiju, gdje je učila klavir u klasi Nine Georgijevne Pleščejeve, o kojoj je često rado govorila i koja je bila potomak druge generacije klavirske škole koju je Teodor Leszetycki, učenik Carla Czernija, osnovao u Petrogradu. Nina Pleščejeva također je učila klavir kod Alexandra Silotija, učenika Franza Liszta (koji je pak, poput Leszetyckog, bio Czernijev učenik), i Egona Petrija, učenika Ferruccia Busonija.




Pijanistica Mira Yevtich smatra da je Ambokadze bitno pridonijela razvoju pijanizma na hrvatskom području.


Kako ističe Goran Filipec, Marinu Ambokadze pamtit ćemo po veliku prirodnu talentu, suptilnoj muzičkoj intuiciji, kao i neposrednosti i jednostavnosti kojima je pristupala svom radu, studentima i uopće suradnicima.