OKO 80 AUTORA

U Muzeju grada Rijeke večeras se otvara izložba “Hrvatski fotografi – zbirka Muzeja grada Rijeke”

Hina

U zbirku su ubrojeni autori koji se osobno nisu smatrali Hrvatima, ali su djelovali na tlu današnje Hrvatske.



RIJEKA – U Muzeju grada Rijeke u četvrtak se otvara izložba “Hrvatski fotografi – zbirka Muzeja grada Rijeke”, za koju su odabrani radovi iz razdoblja moderne i suvremene fotografije, od 30-ih godina 20. stoljeća do danas.


To je oko 200 fotografija osamdesetak autora iz muzejske zbirke. Predstavit će se fotografije hrvatskih bardova fotografije Toše Dabca, Bogomira Žorža, Zlate Laure Mizner, Milana Pavića i Slavke Pavić. Ujedno se pokazuju radovi slabo poznatih i zaboravljenih imena, poput Francesca Dreniga, Anite Antoniazzo i Karla Kocjančiča, navodi se u najavi izložbe.


U zbirku su ubrojeni autori koji se osobno nisu smatrali Hrvatima, ali su djelovali na tlu današnje Hrvatske. Njihovo djelo ulazi i u hrvatsku kulturnu baštinu, a takav kontekst pridaje im određenu važnost koju u drugom kontekstu možda ne bi imali, istaknuto je.




Osobitost izložbe je predstavljanje već zaboravljenih fotografa koji su u svoje vrijeme bili prvaci umjetničke fotografije, umjetnika koji se samo povremeno izražavaju fotografijom, radova znamenitih fotoreportera i ratnih fotografa izvjestitelja iz Domovinskog rata. Kako ističu u muzeju, nitko nema ekskluzivno pravo na zvanje fotografa i nitko nije unaprijed izgnan ni iz muzejske zbirke ni s ove izložbe.


Izložba je postavljena u zgradi “kockica” Muzeja grada Rijeke, na Trgu R. Zanelle 1. Ostaje otvorena do 17. ožujka.