CeKaPe

U izdanju Centra za kreativno pisanje objavljena zbirka kratkih priča “Brošurica”, predstavlja se devet riječkih autorica

Jakov Kršovnik

Snimio: Mateo Levak

Snimio: Mateo Levak

ilo je opušteno, informativno i, prije svega, zanimljivo. Posebno mi je drago su su okupljeni vrlo dobro reagirali na kratke priče koje su autorice čitale, zaključuje Nikola Tutek



RIJEKA – U izdanju Centra za kreativno pisanje (CeKaPe) objavljena je nova zbirka kratkih priča, “Brošurica”, koja na 215 stranica sadrži 90 tekstova devet riječkih autorica. “Brošurica” donosi radove polaznica tečaja pisanja kratke priče u riječkom ogranku CeKaPe-a, koji vodi Nikola Tutek, pisac i docent na Odsjeku za anglistiku riječkog Filozofskog fakulteta. On ističe da je svaka autorica progovorila o njoj važnoj tematici, tako da čitatelj može (pro)čitati raznolik materijal. Od klasičnih kratkih priča preko onih znanstvenofantastičnih, misterija i fantazija, zatim dječje priče, (auto)biografije, dramatičnih i komičnih crtica, distopija, pa sve do filozofskih i ljubavnih priča, kao i kratkih esejističkih tekstova, svatko može pronaći nešto za sebe i provjeriti kako pišu riječke autorice.



– Možemo reći da je “Brošurica” gozba od devedest tanjura, a na svakom je jedna književna poslastica. U kratkim pričama se puno putuje: od brojnih svakodnevnih životnih situacija koje dobro pisanje pretvara u upečatljive anegdote, preko parobroda punog dječjih baletana koji plovi prema Rabu, trenutaka istine koje razaraju ljubavna snatrenja, intimnih ispovijesti i sjećanja, pa sve do moruzgvi i dlakavih prsa, kao i događaja na udaljenim planetima, kaže nam Nikola Tutek.




“Brošurica” je doživjela i svoje prvo predstavljanje, u Ogranku riječke Gradske knjižnice na Trsatu u ožujku, a Tutek je vrlo zadovoljan događanjem.


– Skupili smo na Trsatu skoro stotinu ljudi na promociji knjige kratkih priča! Bio sam na par promocija knjiga u nekoliko država, ali nikad nisam vidio da je ovoliko knjiga prodano u jednoj večeri. Naša Gloria Fabijanić Jelović fantastično je vodila prezentaciju. Bilo je opušteno, informativno i, prije svega, zanimljivo. Posebno mi je drago su su okupljeni vrlo dobro reagirali na kratke priče koje su autorice čitale, zaključuje Nikola Tutek.