KNJIŽEVNA VEČER

U Dnevnom boravku predstavljena nova knjiga Drage Glamuzine „Crni zec – sabrane i nove pjesme“

Katarina Bošnjak

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak



RIJEKA – Večeras je u Dnevnom boravku predstavljena nova knjiga Drage Glamuzine koja nosi naziv „Crni zec – sabrane i nove pjesme“. Uz autora su o knjizi govorili Zoran Ferić i Roman Simić, a riječ je o knjizi koja objedinjuje pjesničku trilogiju Drage Glamuzine, to jest knjige „Mesari“, „Je li to sve“ i „Everest“.


Dosad neobjavljeni “Crni zec”, kao simbolički apendiks trilogije, donosi pak pjesnikov autorefleksivni pogled unatrag, kako na pjesme koje je pisao u zadnjih 25 godina tako i na događaje koji su utjecali na njegov osobni razvoj. Pritom naslovna pjesma “Crni zec” predstavlja svojevrsni simbolistički manevar unutar “stvarnosne” poezije, jer poput Baudelaireovog “Albatrosa”, posjeduje naglašen jednoznačni naboj.
Prema riječima samog autora, večerašnja promocija je bila prva promocija nove knjige, a održana je upravo u Dnevnom boravku jer je Rijeka kroz godine susreta i događanja zauzela posebno mjesto u autorovu životu.


– Kada sam ušao u književnost, Roman i Zoran su bili prva dva pisca s kojima sam se počeo družiti i postali smo jako dobri prijatelji te mi je bilo jako važno da budu ovdje sa mnom. Što se tiče knjige, meni nije bila namjera da sad saberem sve što sam napisao, nego sam htio vidjeti ove knjige zajedno, činilo mi se da one pričaju jednu priču, da su to tri poglavlja iste priče koja bi zajedno još nešto dala jedna drugoj – kazao je.




Prvi dio knjige, „Mesari“, govori o ljubavi, zaljubljivanju i strasti prema dvije osobe – ženi i ljubavnici. U „Je li to sve“ su glavni akteri pjesama već umorni, dezintegrira se i ljubavni i bračni odnos, dok je u „Everestu“ u središtu sam razvod i nastavak dalje te prtljaga koja ostaje.
– Iako se često apostrofirala ta neka seksualna provokativnost u mojim pjesmama, nikad mi nije bila namjera, niti sam želio ikoga provocirati ili šokirati kako bih privukao pozornost, nego mi je jednostavno to trebalo da bih mogao pokazati zašto je taj čovjek to napravio, zašto je ostavio obitelj, jer svaka ta gesta je imala neki razlog – objasnio je.