DRUŠTVENE VRIJEDNOSTI

U Dječjoj kući održano predavanje za mlade: Od rock’n’rolla do trap cajki

Katarina Bošnjak

Snimila: Ana Krizanec

Snimila: Ana Krizanec

Raspravljalo se i o tome koje društvene vrijednosti promiče pojedini pravac



RIJEKA – U Dječjoj kući održano je interaktivno predavanje za mlade pod nazivom »Od rock’n’rolla do trap cajki« koje su vodili Mirela Pašić i Damir Radović, a koje je bilo samo prvo u nizu nekoliko predavanja koja će se tek održati.


Riječ je o predavanju tijekom kojeg se moglo naučiti štošta o povijesti popularne glazbe unazad 70 godina, a raspravljalo se i o tome koje društvene vrijednosti promiče pojedini pravac, koje vrijednosti njegujemo već duži niz godina te zašto su se neki izvođači zabranjivali kroz povijest.


Društveni kontekst


– Zajedno smo odlučili da bismo se htjeli pridružiti posjetiteljima i posjetiteljicama Dječje kuće i nekih drugih ustanova i organizacija, kako bismo zapravo pričali o tome što glazba jest danas i zašto na primjer osuđujemo mlade ako slušaju trap cajke i slično – kazala je Mirela Pašić na samom uvodu u predavanje.




Prikazom kratkih videospotova od 50-ih godina pa sve do danas, naglasak predavanja bio je na društvenom kontekstu određenog razdoblja u kojem su pojedini glazbeni pravci nastali i razvijali se. Započelo se s pjesmom »Rock around the Clock« Billa Haleyja koja je označila početak rock’n’roll razdoblja, iako ga se tada zvalo »new foxtrot«.


– Zanimljivo je kako su u ovom spotu sve bijelci, to je bilo doba rasne segregacije. Iako je taj rokenrol bazično nastao iz nekakve crnačke muzike, američka diskografska industrija je ipak tražila bijela lica i htjela popularizirati ovo u bjelačkom dijelu stanovništva, što se i primilo, objasnio je Radović te dodao kako su se starije generacije tada nadale kako je sve samo omladinski hir jer su smatrali ples uz ovu glazbu previše vulgarnim.


Povijest popularne glazbe


Uz kratki presjek dalje se prešlo preko Elvisa Presleyja, Beatlesa, Rolling Stonesa, Sex Pistolsa i Termita, pa sve do Lepe Brene, turbofolka, techna, trapa i naposljetku trap cajki. Nakon prikaza videospotova otvarala se diskusija o zapažanjima i zaključcima o danim vremenskim razdobljima, a primjetno je kako su gotovo svi posjetitelji, iako različitih glazbenih ukusa, bili dobro upućeni u opće informacije o povijesti popularne glazbe.


Mirela Pašić iza sebe ima dugogodišnje iskustvo u radu s mladima i za mlade, a Damir Radović je organizator klupskih i festivalskih koncerata, no njihova su se zanimanja na ovom predavanju pokazala vrlo srodnima – dok je Radović kao entuzijast i poznavatelj povijesti glazbe uspio napraviti kratki presjek i prezentirati informacije na zanimljiv način, Mirela je sudionicima približila i pojam youthworka, odnosno rada s mladima, kao i poveznicu istog s glazbom.