RASPRAVA ODRŽANA UŽIVO

“The Fiume Crisis”: Predstavljena knjiga američke profesorice o Rijeci u razdoblju od 1918. do 1921.

Jakov Kršovnik

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Prvo predstavljanje uživo, nakon dvadesetak internetskih, knjige američke sveučilišne redovite profesorice dr. sc. Dominique Kirchner Reill održano je u riječkoj Gradskoj vijećnici.



RIJEKA – Prvo predstavljanje uživo, nakon dvadesetak internetskih, knjige »The Fiume Crisis: Life in the Wake of the Habsburg Empire« američke sveučilišne redovite profesorice dr. sc. Dominique Kirchner Reill održano je u riječkoj Gradskoj vijećnici. Kirchner Reill piše o Rijeci, točnije kako je tekao život u dijelu Rijeke koji je do pada Austro-Ugarske Monarhije zvan »corpus separatum«. Sušak i neki drugi dijelovi današnje Rijeke, poput Kantride, tako nisu predmetom ove knjige jer se autorica htjela fokusirati na pravnu i ekonomsku kategoriju grada kao »corpus separatuma«. Kirchner Reill piše o razdoblju od 1918. do 1921. godine i donosi kako je izgledao svakodnevni život ljudi nakon pada monarhije te što se događalo s »tipičnim habsburškim gradom« nakon pada Austro-Ugarske.


Sedmogodišnje istraživanje arhiva


– Zanimalo me kako je funkcionirao grad koji je imao tako raznoliku etničku, religijsku i jezičnu sliku. Kako se u tim godinama pokušavalo prikazati da je Rijeka »italianissima«, zašto je u gradu bio snažan politički pokret za pripojenje Italiji, ako se većina stanovništva nije smatrala Talijanima i zašto je u Rijeci bilo manje nasilja, nego što bi se možda očekivalo, govori autorica. U pet poglavlja opisuje što se sve događalo s novcem, zakonima, državljanstvom u gradu, nakon što je nestala država koja se o tome brinula, ali i o nacionalizmu i propagandi kojom se željelo grad učiniti talijanskim. Knjiga je nastala na temelju sedmogodišnjeg istraživanja arhiva.


– Moram posebno zahvaliti Državnom arhivu u Rijeci te Borisu Zakošeku i Mladenu Uremu koji su mi zaista puno pomogli u istraživanju, rekla je Kirchner Reill.


Knjiga o La Guardiji




Prof. dr. sc. Tvrtko Jakovina s Odsjeka za povijest FFZG-a kazao je da postoji velik interes za Rijeku, ako se o njoj piše na ovaj način, te da je knjiga predstavljena online u Chicagu, Stanfordu, Firenci, Ateni, Amsterdamu.


– Svakako se nadam da ćemo u Rijeci predstaviti i iduću knjigu autorice, na kojoj trenutno radi – o gradonačelniku New Yorka Fiorellu La Guardiji, rekao je Jakovina. Okupljenima se na početku obratio i gradonačelnik Obersnel.