TRADICIONALNA MANIFESTACIJA

Snaga glazbe jača od virusa: Počinju Osorske glazbene večeri

Kim Cuculić

Večeri donose niz koncerata i izvedbi između 23. srpnja i 16. kolovoza



OSOR – Kreću Osorske glazbene večeri, 45. po redu. Jedinstveni glazbeni festival, unatoč kriznim vremenima epidemije, donosi niz koncerata i izvedbi između 23. srpnja i 16. kolovoza. Festival otvara Ženski zbor Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem maestra Tomislava Fačinija te ansambl udaraljkaša i puhača. Uvodna kompozicija Igora Kuljerića »More«, za ženske glasove i vrpcu, na stihove Josipa Pupačića, smjestit će početak Osorskih večeri u mediteranske koordinate i otvoriti put istraživanju otočnih glazbenih krajolika.


Središnji dio inauguralnog koncerta posvećen je antologijskom vokalno-instrumentalnom madrigalu »Spiriti eccellenti« Petra Bergama. Stihovi čakavske pjesnikinje Marine Čapalija u glazbi splitskog skladatelja pronalaze suputnike bogatim pejzažima zvukova, težnji i mirisa otočne svakodnevice. Ona je, baš kao i u slučaju Osora, istovremeno i nostalgična, sjetna, radosna, ali i zabrinuta trenutačnom situacijom. Koncert će se izravno prenositi na HRT3.


Glazbeni laboratorij


Važnost zajedništva osnovna je tema koncertnog diptiha Monike Leskovar i njezinih glazbenih prijatelja. Uz našu proslavljenu violončelisticu nastupit će Katarina Kutnar i Krunoslav Marić (violine), Aleksandar Milošev (viola), pijanistica Martina Filjak i klarinetist Davorin Brozić koji će uz djela Mozarta, Dvoraka, Beethovena i Brahmsa izvesti skladbe Viktorije Čop i Dalibora Bukvića. Gudački kvartet Sebastian proslavit će 30 godina postojanja praizvedbom djela »Festivo« Nenada Firšta, a ansambl Acustic Project Strings će, uz antologijska djela za gudače, praizvesti kompoziciju Srećka Bradića.




Osorski će trg biti pretvoren u glazbeni laboratorij eksperimentalne i jazz glazbe Elvisa Stanića i njegove trupe.


Dvojica sjajnih glazbenika mlađe generacije, već dobro poznatih osorskoj publici, priredit će recitale: Aljoša Jurinić u čast Beethovenu, a Petrit Çeku posvetu instrumentu kojem služi, s izvornim skladbama, vlastitim obradama i praizvedbom Gorana Listeša. Mlade snage zastupa Trio Eusebius, uz izvedbu djela »Espressioni notturne« Petra Bergama, dok zatvaranje festivala pripada bas-baritonu Krešimiru Stražancu i pijanistu Danijelu Detoniju. Na repertoaru će se, uz kanonska djela lieda, naći i praizvedba ciklusa pjesama »Protuslovlja 2« Ivana Josipa Skendera.


Vrijeme krize


Kako naglašava umjetnički direktor Branko Mihanović, kriza je trenutak za propitivanje vlastitih uloga i pozicija, kao i vrijeme inzistiranja na prijateljstvu i solidarnosti. Ovogodišnji festival, u smanjenom opsegu, istražuje različita stanja koja u »normalnim« vremenima smatramo neupitnima, poput neposrednog kontakta u izvođenju glazbe ili međunarodnih gostovanja.


Na pragu »novog normalnog«, uz poštovanje svih epidemioloških uputa za sigurnost publike i izvođača, festival nastavlja kročiti novim pejzažima klasične glazbe i srodnih žanrova, sa sigurnim zaključkom: da glazba mora prevladati! – piše u najavi ovogodišnjih Osorskih glazbenih večeri.


Osorske glazbene večeri su glazbeno-scenski festival koji se u ljetnim mjesecima održava u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Osoru na otoku Cresu, a ponekad i na drugim lokacijama, poput glavnog osorskog trga ili ruševina benediktinske opatije Sv. Petra. Festival je pokrenut 1976. godine i otada poseban naglasak stavlja na hrvatsku glazbenu baštinu i narudžbu novih djela koja se praizvode u Osoru.