U ZNAKU KORONE

Sljedećih mjesec dana lošinjska galerijska publika može pogledati izložbu “Forbidden Melody” Vedrana Ružića

Bojan Purić

Foto Bojan Purić

Foto Bojan Purić

Ružić je od stotina opušaka kreirao »Suncokret«, naznačivši da nijedna cigareta nije bila njegova, a da je sve opuške našao i pokupio s plaža, šumskih puteva i cesta, opomenuvši tako one koji ih bacaju naokolo, umjesto u pepeljare.



MALI LOŠINJ – Sljedećih mjesec dana lošinjska galerijska publika moći će pogledati izložbu »Forbidden Melody« (»Zabranjena melodija«) Vedrana Ružića, svestranog umjetnika s matuljskom adresom. U galeriji »Fritzi«, bez svečanosti otvaranja, ali sa za ovakve događaje solidnim odazivom, postavljene su slike i instalacije, nastale u razdoblju psihoze izazvane zabranama javnih okupljanja i drugim odlukama vezanim za proglašenu pandemiju koronavirusa. Ružić se znakom korone, koji u glazbi označava prekid u izvođenju, poslužio smjestivši ga iznad praznog notnog crtovlja, stiliziranog tako da predstavlja bodljikavu žicu, a iza te žice smjestio je putovnicu, dočaravši nemogućnost putovanja. Izložba ima i ekološku notu; Ružić je od stotina opušaka kreirao »Suncokret«, naznačivši da nijedna cigareta nije bila njegova, a da je sve opuške našao i pokupio s plaža, šumskih puteva i cesta, opomenuvši tako one koji ih bacaju naokolo, umjesto u pepeljare.


Za dvadeset osoba koje su se najprije javile Lošinjskom muzeju, u velikoj dvorani palače »Fritzi« priređen je koncert Ružićevog jazz-kvarteta u kojemu on svira bas, a ostali su članovi slovenski alt-saksofonist Jaka Kopač te klavijaturist Hrvoje Galler i bubnjar Adriano Bernobić. Okruženi slikama talijanskih majstora baroka i rokokoa iz zbirke »Piperata«, glazbeni su majstori izveli skladbe s albuma »Forbidden Live«, live-albuma snimljenog u lipnju u Pazinu, na kojemu je i skladba »Libertin« nominirana za nagradu »Porin« u kategoriji najbolje jazz-izvedbe.


Kako je koncertu prethodilo navlačenje maski na lice i mjerenje tjelesne temperature, uvjeti za koncert bili su neuobičajeni, ali među posjetiteljima je ipak vladalo zadovoljstvo da su, makar i tako, napokon mogli prisustvovati svirci uživo.




»Prvi put sam ih slušao uživo i iznenadilo me koliko su dobri. »Libertin«, nominiran za Porin, zaslužio bi i puno veće nagrade. Lijepo je bilo konačno poslušati nešto uživo«, kazao nam je Danko Ettinger, jedan od posjetitelja, i sam dugogodišnji glazbenik.