NAGRADA HRVATSKOG GLUMIŠTA

Slaba žetva riječkih kazališta u nominacijama Nagrade hrvatskog glumišta

Davor Mandić

GKL Rijeka je prijavio predstavu »Oh la la«

GKL Rijeka je prijavio predstavu »Oh la la«

Institucionalna riječka kazališta, ustanove u kulturi HNK Ivana pl. Zajca i Gradsko kazalište lutaka Rijeka, nisu osobito dobro prošla u nominacijama. »Zajc« se ne može nadati nagradama u području dramskog kazališta, već samo u operi i baletu, a GKL-u izmakla je nominacija uopće



Nagrada hrvatskog glumišta krovna je nagrada koju pojedinci, ansambli, odnosno institucije glumišta u Hrvatskoj mogu dobiti. Dodjeljuje ju Hrvatsko društvo dramskih umjetnika od 1992. godine i to svaki put 24. studenoga, na dan kad je 1860. godine, po uputama Dimitrija Demetera glumac Vilim Lesić objavio općinstvu »… da će se od sutrašnjega dana na zagrebačkoj pozornici govoriti samo hrvatski.«


Iako je kroz povijest Nagrade bilo raznih negativnih komentara, od načina na koji funkcionira do same dodjele, koja je, prema nekim kritičarima i u nedostatku primjerenije riječi – dosadna, ipak je pitanje prestiža dobiti nagradu. A svake godine može se dodijeliti do 20 nagrada za dramu, operu, operetu ili mjuzikl, svake parne godine do četiri nagrade za suvremeni ples te svake neparne godine do pet nagrada za balet. Svake godine dodjeljuje se jedna nagrada za kazališnu scenografiju i jedna nagrada za kazališnu kostimografiju te dvije nagrade za svekoliko umjetničko djelovanje.


Ne manje važno, sve nagrade sastoje se od plakete, umjetničke skulpture i novčanog iznosa.




Zbog svega pobrojenog, objava nominacija uoči dodjele nagrade, o čemu smo i ove godine izvijestili, u kontekstu domaćeg glumišta iščekuje se s nestrpljenjem. U Rijeci je pritom ove godine malo prostora za euforiju. Institucionalna riječka kazališta, ustanove u kulturi HNK Ivana pl. Zajca i Gradsko kazalište lutaka Rijeka, nisu osobito dobro prošla u nominacijama. »Zajc« se ne može nadati nagradama u području dramskog kazališta, već samo u operi i baletu, a GKL-u izmakla je nominacija uopće. Upitali smo stoga glavne i odgovorne za komentar.


kazalista

Nominirano je »Posvećenje proljeća« riječkog Baleta, Foto: FANNI TUTEK-HAJNAL


Bez nominacija za Dramu


Intendanta HNK-a Ivana pl. Zajca Marina Blaževića upitali smo kako gleda na ovogodišnje nominacije u smislu pozicioniranja kuće kojoj je na čelu, odnosno smatra li Kazalište uspješnim prema broju i vrsti nominacija.


– Naravno. Treći put zaredom imamo nominacije za najbolje predstave, solistice i soliste, koreografkinje, redateljice i redatelje u opernom i baletnom programu, a već smo i osvojili niz nagrada proteklih godina. Ove godine dobili smo i Diplomu »Milka Trnina« za »Tristana i Izoldu«.


Pitamo ga i kako to da nema nijedne nominirane dramske predstave i kako to da među nominiranima nema nikoga iz Drame HNK-a Ivana pl. Zajca.


– Pa isto tako kao što su baš dramske predstave riječkog Kazališta – »Kralj Edip« i »Adriatico« – osvojile Nagradu »Judita« na Splitskome ljetu, Grand prix i Nagradu publike na Međunarodnom festivalu »Zlatni lav« u Umagu i Nagradu za kolektivnu glumačku igru na Festivalu »Mali Marulić« također u Splitu. Jednom ste među nominiranima i dobitnicima nekih nagrada, a drugi put niste. Prošle godine bio je nominiran naš mjuzikl »Sunset Boulevard«, koji je producirala Hrvatska drama.


Ove godine ni najbolje dramsko kazalište u Hrvatskoj, Zagrebačko kazalište mladih, nema niti jednu nominaciju. Drago mi je da su naši dramski ansambli u boljem društvu – odgovorio je Blažević, pojašnjavajući da se po pitanju prijava predstave za kategorije opere i baleta prijavljuju svake godine, no nagrade se dodjeljuju bijenalno.


– Tako smo prošle godine prijavili operu »Tristan i Izolda«, a ove »Traviatu«. Kad je riječ o baletu, prošle smo godine prijavili balet »Čipka«, a ove »Posvećenje proljeća«. S druge strane, za kategoriju drame se, zbog brojnosti dramskih kazališta i produkcija, nagrade dodjeljuju svake godine. Prijavljene su bile »Opasne veze«, a u kategoriji lutkarskih i predstava za djecu »Adriatico« – rekao je Blažević, zaključujući da prema propozicijama natječaja kazališta prijavljuju samo jednu predstavu po kategoriji, dok se pojedinačne umjetnike, odnosno njihova pojedinačna umjetnička ostvarenja ne prijavljuje.


Marin Blažević, Foto: Marko Gracin


Prijavljena predstava »Oh la la«


I iz GKL-a Rijeka nas ravnateljica Magdalena Lupi Alvir upozorava da svako kazalište za Nagradu hrvatskog glumišta smije prema pravilniku prijaviti jednu predstavu te da se ne prijavljuju pojedini glumci i umjetnici, nego samo predstava, a selektori, to jest žiri, iz prijavljenih predstava nominiraju za nagrade glumce i ostale umjetnike te predstave u cjelini.


– Gradsko kazalište lutaka Rijeka ove je godine prijavilo predstavu »Oh la la«, koju je uživo pogledao jedan član žirija prošlog mjeseca. Zašto nismo nominirani ni u jednoj kategoriji, pitanje je koje trebate postaviti nekome drugome, mi na to ne znamo odgovor.


Naša je predstava zaista zanimljiv projekt koji smo radili u koprodukciji s kolegama iz Slovenije i Francuske i već je nagrađena na međunarodnom festivalu u Kragujevcu i to Petra Šarac za glumačko ostvarenje te predstava specijalnom nagradom za inovativnost u lutkarstvu – rekla je Lupi Alvir, zaključivši da ovo nije prva godina da nisu nominirani te da nije baš lako ući u tri odabrana, a da su lani dobili nagradu za najbolju predstavu u cjelini, kao i to da su dosad sakupili puno nominacija.


Magdalena Lupi Alvir, Foto: Vedran Karuza