Predbožićni koncert

Riječki zbor “Josip Kaplan” oduševio beogradsku publiku. Burnim pljeskom su ih tri puta pozivali na bis

Hina

Zbor mladih Josip Kaplan

Zbor mladih Josip Kaplan

Publika je mlade Riječane burnim pljeskom zadržala na sceni i poslije službenog dijela i izmamila tri bisa



BEOGRAD – Riječki pjevački zbor mladih „Josip Kaplan“ održao je sinoć u Beogradu predbožićni koncert i oduševio publiku koja je Riječane burnim pljeskom dozvala na tri bisa.


Gostovanje riječkog zbora organizirao je beogradski Hrvatski kulturni centar (HKC), a mladi Riječani predvođeni umjetničkom voditeljicom Doris Kovačić bogatim su glazbenim programom u svom prvom nastupu u Beogradu osvojili naklonost publike u Ustanovi kulture “Vuk Karadžić”.


Na repertoaru su, uz kompozicije “Dugo u noć” i “Brazda” skladatelja, zborovođe i glazbenog pedagoga Josipa Kaplana, čije ime zbor nosi, bile i tradicionalne hrvatske pjesme “Veselje ti najvješćujem”, “Svim na zemlji” i “Radujte se narodi”, te nekoliko narodnih pjesama, među kojima i krčka “Tararajčica” sa solistima  Tonijem Vidovićem i Dominikom Zoretićem.




Uz niz božićnih pjesama i korala – “O Holy Night”, “Mary, did you know” i druge, riječki zbor otpjevao je i nekoliko hitova suvremene glazbe.


Publika je mlade Riječane burnim pljeskom zadržala na sceni i poslije službenog dijela i izmamila tri bisa, te priliku koju je ponudila umjetnička voditeljica Doris Kovačić da izabere još jednu pjesmu s koncertne play liste pa je koncert završen nastupom solistice Margarete Širole i hitom “Je Veux” francuske glazbenice Zaz.


Riječki pjevački zbor mladih „Josip Kaplan“ osnovan je 2006. godine, od 2012. godine u sklopu udruge djeluje i Djevojački zbor, a od 2017. i Dječji zbor „Kap“.


U bogatom repertoaru zbor njeguje umjetničku glazbu svih stilskih razdoblja, obrade narodne i popularne glazbe, gospele, a na natjecanjima je osvojio brojne nagrade – tri zlatne plakete u Hrvatskoj, a na međunarodnim nastupima dvije zlatne, četiri srebrne plakete, posebne nagrade i Nagradu za najbolju koreografiju.


Zbor „Josip Kaplan“ održao je brojne koncerte u Hrvatskoj i inozemstvu – Češkoj, Slovačkoj, Italiji, Makedoniji, Bosni i Hercegovini i Sloveniji, a subotnji koncert bio je njihov prvi nastup u Srbiji.


Potaknuti srdačnim reagiranjem publike čelnici HKC-a književnica i pjesnikinja Ljiljana Crnić i glumac Aleksandar Alač rekli su Hini da i za sljedeću godinu planiraju prirediti slična gostovanja u nastojanju da unaprijede i osnaže kulturnu razmjenu Srbije i Hrvatske.


“Imamo mnogo više ideja i volje nego li novca i potpore da ih provedemo u djelo”, rekla je Crnić za Hinu i zahvalila Državnom uredu za Hrvate izvan RH i Veleposlanstvu RH u Srbiji, te Kult teatru koji je ustupio prostor.