Art-kino

Riječka premijera dokumentarca „Mlungu – Bijeli kralj“: Snimanje filma Davida Lušičića trajalo je četiri godine

Ervin Pavleković

Snimila Ana Križanec

Snimila Ana Križanec

Tijekom tog perioda Branimir je s vremenom postajao sve opušteniji, tako da na kraju nije ni primjećivao kameru. Ono što vidimo i čujemo predstavlja čistu opservaciju njegovog života, kazao je autor.



Dokumentarni film „Mlungu – Bijeli kralj“ Davida Lušičića nakon domaće premijere na ovogodišnjem Liburnia Film Festivalu večeras je imao i svoju riječku premijeru u Art-kinu, a donosi priču o životu hrvatskoga pomorca nakon petogodišnjeg zatvora u južnoafričkoj Republici.


Protagonist filma, Branimir uhićen je zbog krijumčarenja 230 kilograma kokaina u brodskoj kabini na putu iz Argentine u Europu, što je bila najveća zapljena droge u povijesti te države, a svoju petogodišnju zavorsku kaznu služio je u Južnoafričkoj Republici, Kako je autor kazao u razgovoru za naš list sredinom prošloga mjeseca, odluka o snimanju toga filma dogodila se spontano, u suradnji njega i protagonista čiji je život obilježen južnoafričkim iskustvom, a korišten je kratak i autentičan materijal kojeg je usnimio sam protagonist malim mobitelom bez SIM-kartice.


(…) No ovdje se ne radi o filmu koji bi razotkrivao podatke i kreirao neke nove negativne konotacije. Tu se radi o filmu koji prati njegov život nakon zatvora uz sve neizvjesnosti koje mu obilježavaju svakodnevicu. S obzirom na to da Branimira znam još iz školskih dana, postojalo je i uzajamno povjerenje i poštivanje, a kad smo krenuli u snimanje to je predstavljalo glavnu kvalitetu našeg odnosa. Zahvaljujući tom povjerenju imao sam privilegiju da ga snimam u njegovoj svakodnevnoj rutini. Samo snimanje je trajalo četiri godine, a tijekom tog perioda Branimir je s vremenom postajao sve opušteniji, tako da na kraju nije ni primjećivao kameru. Ono što vidimo i čujemo predstavlja čistu opservaciju njegovog života, kazao je autor.
Atmosfera u samome filmu je, pojasnio je tada, „koncipirana na potenciranju svakodnevne neizvjesnosti koju proživljava glavni lik, tako da naizgled i najnormalnije životne situacije bivaju prikazane kao potencijalna prijetnja, kao isti obrazac ponašanja koji ga je i odveo do problema“.





Ovaj film nas tako uvodi u mentalne procese glavnog lika, te nas poistovjećuje s njegovim problemima, nedoumicama i dvojbama koje proživljavamo s njime. U tom procesu naizgled imamo osjećaj da se miješaju prošlost, sadašnjost i budućnosti, no istovremeno pratimo radnju u kontinuitetu. Radi se o mozaičkom filmu koji spaja kadrove snimljene čistom dokumentarističkom opservacijom, no dovodi ih u jedan novi kontekst koji na trenutke asocira osjećaj fikcije, pojasnio je tada Lušičić za naš list.


O autoru


David Lušičić rođen je 1976. u Rijeci. Radi kao nezavisni redatelj, producent, predavač i voditelj interdisciplinarnih kulturnih projekata. Završio je magistarski studij za TV i filmsku režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, scenografiju na Central Saint Martins College of Arts and Design u Londonu te arhitekturu na Arhitektonskom fakultetu u Ljubljani. Nakon završetka svog prvog samostalnog filmskog projekta, dugometražnog omnibusa “Transmania”, koji je premijerno prikazan na Sarajevo Film Festivalu 2016, pokreće produkciju Zebra i umjetničku organizaciju Greta Creative Network. “Mlungu – Bijeli kralj” autorov je prvi dugometražni dokumentarac. Trenutačno radi na svom drugom dugometražnom filmu “Via Roma”.