VELIKI MEĐUNARODNI USPJEH

Riječka Opera odlazi na prestižni Savonlinna operni festival u Finskoj

Hina

SNIMIO: SERGEJ DRECHSLER

SNIMIO: SERGEJ DRECHSLER

Intendant riječkoga HNK ocjenjuje da je gostovanje na Festivalu Savonlinna jedan od najvećih međunarodnih uspjeha hrvatskih opernih kuća uopće, a zasigurno i jedno od najvećih postignuća riječkoga kazališta u njegovoj povijesti.



RIJEKA – Opera HNK Ivana pl. Zajca sezonu završava gostovanjem na prestižnom Savonlinna Opera Festivalu u Finskoj, jednom od najstarijih i najpoznatijih opernih festivala u svijetu, izvijestio je riječki HNK.


Nastupit će s baroknom operom Georga Friedricha Händela “Julije Cezar u Egiptu (Giulio Cesare in Egitto)” pod ravnanjem Benjamina Bayla i u dramaturgiji i režiji Marina Blaževića te s opernim jednočinkama ostvarenima u koprodukciji s HNK-om u Osijeku, “Arlecchinom” Ferrucia Bussonija i “Giannijem Schicchijem” Giacoma Puccinija, objema pod ravnanjem maestra Valentina Egela.


Opera “Julije Cezar u Egiptu” u povijesnom će dvorcu Olavinlinna biti izvedena tri puta, 26. 28. i 30. srpnja, a združene riječko-osječke jednočinke 27. i 29. srpnja.




Intendant riječkoga HNK ocjenjuje da je gostovanje na Festivalu Savonlinna jedan od najvećih međunarodnih uspjeha hrvatskih opernih kuća uopće, a zasigurno i jedno od najvećih postignuća riječkoga kazališta u njegovoj povijesti.


“Značenje toga gostovanja to je veće što nam se u koprodukciji ‘Arlecchina’ i ‘Giannija Schicchija’ pridružio HNK u Osijeku, pa će naši zajednički nastupi u Savonlinni biti i neupitna potvrda važnosti Konzorcija hrvatskih nacionalnih kazališta što ga je inicirao ‘Zajc’ i kojemu sam prvi koordinator”, istaknuo je Blažević.


Na gostovanje riječka Opera odlazi s najjačom reprezentacijom opernih solistica i solista iz Hrvatske, naglasio je. Tu su Giorgio Surian, Dubravka Šeparović Mušović, Diana Haller, Leon Košavić, Sonja Runje, Marko Špehar, Anamarija Knego, pobjednica natjecanja mladih opernih pjevača riječkoga HNK “Zinka Milanov” prošloga tjedna Darija Auguštan i brojni drugi, uz inozemne goste Michaelu Selinger i Bryana Gonzalesa Lopeza.


Blažević ističe da je riječ o produkcijski i logistički najzahtjevnijem projektu riječkoga HNK u proteklih najmanje dvadeset godina. Gotovo 130 umjetnica i umjetnika, produkcijskog i tehničkog osoblja, tijekom sljedećih nekoliko dana putuje u Finsku.


“Posebno je važno naglasiti da se ovdje ne radi ni o kakvoj razmjeni ili koprodukciji. Gotovo cjelokupne troškove projekta pokriva Festival u Savonlinni, a podržalo nas je i Ministarstvo kulture i medija do sada najvećim iznosom koji smo dobili za naša brojna međunarodna gostovanja u protekle tri godine”, naglasio je intendant.