DUBROVAČKE LJETNE IGRE

Richard Bona uz Jazz orkestar HRT-a: Uzbudljiv nastup “dubrovačkog” umjetnika

Davor Hrvoj

Foto: Davor Hrvoj

Foto: Davor Hrvoj

Bona nije skrivao oduševljenje Orkestrom, njegovim dirigentom, solistima i pripremljenošću za izvedbe. Dubrovnik je ovih dana pun turista, a neki od njih doputovali su upravo zbog ovog koncerta



Na Dubrovačkim ljetnim igrama nastupio je čuveni američki glazbenik rodom iz Kameruna Richard Bona. U prvom dijelu bio je to nastup Richard Bona & Alfredo Rodriguez Trija s kojim je na europskoj turneji. Njemu i spomenutom kubanskom pijanistu i vokalistu u tom se triju pridružuje bubnjar Ludwig Afonso.


Vizura trga ispred katedrale, gdje su nastupili, samo je pojačala Bonino oduševljenje gradom (predstavio se kao Dubrovčanin) što je djelovalo poticajno na izvedbe, ali i pozitivnu atmosferu. Bona je svestran pjevač, bas gitarist i skladatelj čija je glazba podložna raznim utjecajima, od jazza preko fusiona do afričke i latino američke glazbe. No zahvaljući Rodriguezu, koji je Kubanac, kao i Afonso, u njihovim se izvedbama osjetio snažan utjecaj kubanske, ali i klasične glazbe. Predstavili su se nježnim, profinjenim izvedbama koje se doimaju poput igre, s duhovitom komunikacijom.


Zadovoljna publika


U drugom dijelu koncerta trio je nastupio uz Jazz orkestar HRT-a pod ravnanjem Mirona Hausera te udaraljkaša Hrvoja Rupčića kao gosta. Samo dvije zajedničke probe bile su dovoljne da sve sjedne na svoje mjesto. Bona nije skrivao oduševljenje Orkestrom, njegovim dirigentom, solistima i pripremljenošću za izvedbe. Osim izvođača zadovoljna je bila i publika: Dubrovčani i njihovi gosti, a Dubrovnik je ovih dana pun turista. Neki od njih doputovali su upravo zbog ovog koncerta. Bila su popunjena gotovo sva mjesta raspoređena prema mjerama zaštite od pandemije, a koncert su slušali mnogi i iz prilaznih ulica.


Foto: Davor Hrvoj

Foto: Davor Hrvoj


Duhovite dosjetke




Izvodili su Bonine i skladbe legendarnog bas gitarista Jacoa Pastoriusa, čime je iskazao afinitet prema kubanskoj, brazilskoj, jazz i inoj glazbi. Orkestar se sjajno snalazio u svim tim situacijama, a uz članove trija solima su se istaknuli i neki od njegovih članova. Oduševljena publika bila je uporna u ovacijama i tri je puta dozvala umjetnike na dodatke: prvi s Orkestrom, drugi s Bonom i Rodriguezom u duu, a treći s triom kojem su se u svojevrsnom jam sessionu, na Bonin zahtjev, pridružili Rupčić i gitarist Jazz orkestra HRT-a Elvis Penava. Kao što je tijekom cijelog koncerta duhovitim dosjetkama dodatno zabavljao publiku, Bona je pred kraj koncerta brzo reagirao na zvonjavu sa zvonika Katedrale i upustio se u kvazisakralnu izvedbu. Uostalom, njegov se pristup snažno oslanja na improvizaciju, promjene, iznenađenja…