Djelo Davida Lušičića

Program Art-kina u listopadu donosi riječku premijeru filma “Mlungu – Bijeli kralj”

Ervin Pavleković

Film »Mlungu - Bijeli kralj« Davida Lušičića

Film »Mlungu - Bijeli kralj« Davida Lušičića

Film prati priču o hrvatskom pomorcu uhićenom zbog krijumčarenja 230 kilograma kokaina u brodskoj kabini na putu iz Argentine u Europu, u najvećoj zapljeni droge u povijesti Južnoafričke Republike.



 


RIJEKA – Dokumentarni film »Mlungu – Bijeli kralj« riječkog redatelja Davida Lušičića imat će svoju riječku premijeru u Art-kinu 6. listopada u 20 sati, a prati priču o hrvatskom pomorcu uhićenom zbog krijumčarenja 230 kilograma kokaina u brodskoj kabini na putu iz Argentine u Europu, u najvećoj zapljeni droge u povijesti Južnoafričke Republike. U sklopu predstavljanja novih izdanja naklade Hrvatskog filmskog saveza, pod uredničkim vodstvom Diane Nenadić, koje će se održati u Art-kinu 11. listopada u 18 sati, bit će predstavljena knjiga Hrvoja Turkovića »Tipovi filmskog izlaganja. Prilozi teoriji izlaganja« kojoj će prisustvovati i sam autor, uz moderiranje Saše Stanića. Prije predstavljanja knjige bit će prikazan kratkometražni film »Skoro ništa« redateljice Ane Hušman koji Turković u svojoj knjizi analizira.


Liburnia Film Festival gostuje u Art-kinu s nagrađenim filmovima s ovogodišnjeg festivalskog izdanja koji će biti prikazani u srijedu, 12. listopada, a bit će podijeljeni u dva bloka, od kojih prvi blok počinje u 18 sati i donosi filmove »Tvornica filmova« Silvestara Kolbasa te »Hrvatskog narodnog preporoda« Gorana Devića, a drugi počinje u 20 sati i donosi filmove »Lutajući oceanom« Tome Zidarića i »Mjesta koja ćemo disati« Davora Sanvincentija.


Tjedan češkog filma




Program »Kino klasik« u Art-kino u povodu stote godišnjice rođenja velikog francuskog redatelja Alaina Resnaisa donosi romantičnu dramu »Hirošima, ljubavi moja« (1959.), snimljenu prema scenariju književnice Marguerite Duras. U sklopu programa »Adaptacija. Čitanje filma #2«, koji kreće s radom 19. listopada, analizirat će se britanski roman »Varalice« (2002.) Sare Waters i adaptacija romana »Sluškinja« u režiji južnokorejskog asa Chan-wooka Parka.


Art-kino će imati i Tjedan češkoga filma koji će se održati od 20. do 23. listopada te donijeti četiri recentna češka filma i jedan film za niže uzraste. Program 20. listopada u 19 sati otvara biografska drama »Zátopek« koja donosi priču o životu češkog sportaša isprepletenu s ljubavnim odnosom prema olimpijki Dani Zátopkovoj. Zatim će biti prikazani »Atlas ptica« (21. listopada u 18 sati), drama »Zrcala u tami« (22. listopada u 18 sati), komedija »Prvok, Šampon, Tečka i Karel« (23. listopada u 18 sati), a istoga dana, u 17 sati, i animirani češki film »I miševi idu u raj«.


Francuski filmovi


Program francuskog filma u Kino mreži, s partnerima iz Francuskog instituta, u novome izdanju »Rendez-vous au cinema« od 21. do 26. listopada donosi više zanimljivih filmskih naslova. Program 21. listopada u 20 sati otvara romantična psihološka drama Jean-Jacquesa Beineixa »Betty Blue« iz 1986. godine, slijedi dokumentarni film »Pjesma duhova« Nicolasa Peduzzija 22. listopada u 20 sati, a od novih naslova tu su povijesna komična drama »Uslast« (23. listopada u 20.15 sati) Érica Besnarda, alžirsko-francuski politički triler »Z« iz 1969. godine koji je režirao Costa-Gavras (25. listopada u 20 sati). »Rendez-vous« donosi i neobičan i šarmantan prvijenac Emmanuela Marrea i Julie Lecoustre, komičnu dramu »Baš me briga« (26. listopada u 20 sati) s Adèle Exarchopoulos u glavnoj ulozi.


U povodu Svjetskog dana audiovizualne baštine u Art-kinu se prikazuju dvije kultne komedije u režiji Kreše Golika – »Imam dvije mame i dva tate« (27. listopada u 20 sati) i »Plavi 9« (28. listopada u 20 sati). U sklopu gostujućeg programa »ZFF putuje«, Zagreb Film Festival krajem listopada u Art-kino donosi tri izvrsna filma s ovogodinjeg festivala – regionalnu dramu »Praznik rada« Pjera Žalice (28. listopada u 20 sati), avanturističku dramu »Alcarràs« Carla Simóna (29. listopada u 20 sati) i francusku dramu »Noćni putnici« Mikhaëla Hersa.


Od novih filmova na programu su domaći film »Nosila je rubac črleni« Gorana Dukića, novi film Urlicha Seidla »Rimini« (od 7. listopada), dokumentarni film »Monnage Daydream« o životu Davida Bowieja, talijansko-hrvatski dokumentarni film »Novo kino Buje« (od 8. listopada) te dokumentarni film »Muzej revolucije« Srđana Keče (od 13. listopada).