Fox & His Friends Records

Profesor Baltazar i Zagrebačka škola animacije u Art-kinu Croatia. Predstavljeni vinili i glazba Tomislava Simovića

Katarina Bošnjak

Snimila: Ana Krizanec

Snimila: Ana Krizanec



Riječko-zagrebačka izdavačka kuća Fox & His Friends Records u četvrtak je svoja dva nova izdanja filmske glazbe Tomislava Simovića predstavila u Art-kinu. Publici je prikazana i selekcija filmova iz produkcije Zagreb filma, a riječ je o rijetko prikazivanim naslovima koje povezuje Simovićev jedinstveni pristup soundtracku.


Tako su prikazani „Opera Cordis“ Dušana Vukotića, „San“ Rudolfa Borošaka, „Utopia“ Borisa Kolara, „Homo Augens“ Ante Zaninovića, „Kugina kuća“ Zlatka Pavlinića, te između ostalih, „Medvjeđa romansa“ Tonyja Claara, jedinog Fulbrightovog stipendista Zagrebačke škole animacije čiji film u posljednjih 40 godina nije prikazivan.





Uz uvodne riječi urednika izdanja Lerija Ahela i Željka Luketića, publici se putem video zapisa obratio i Tony Claar koji se zahvalio Tomislavu Simoviću na radu.


– Kreirao je predivan glazbeni uradak, a „Medvjeđa romansa“ ima puno različitih stilova pjesama zbog čega je bilo potrebno biti vrlo vješt. Moj film se nije prikazivao publici 40 godina te sam jako uzbuđen zbog činjenice da prisustvujete ovoj projekciji filma i želio bih da mogu i ja biti tu s vama – poručio je Claar.


Kako su kazali Ahel i Luketić, rad na ovim izdanjima počeo je jako rano, a posebno je važna upravo ploča na kojoj je glazba iz serije „Profesor Baltazar“ jer glazba sama po sebi nikada do sada nije bila objavljivana, osim na „govornim“ pločama iz ’60-ih i ’70ih.


– Ono što smo htjeli u ova dva izdanja je objaviti izvorne snimke, kako ih čujete u filmu. To nisu prerade niti orkestar koji se našao i odsvirao note. Bilo je preko 500 stotina vrpci u više od pet godina, koje su prvo prolazile temeljitu analizu. Htjeli smo upozoriti na fenomen zvuka u tim crtićima, koji je bio toliko važan da je ta Zagrebačka škola animiranog filma Simovića nazvala svojim dodatnim članom, iako on nije bio animator – kazao je Luketić.


S obzirom na značaj i kvalitetu materijala, te nedostatak sličnih izdanja u domaćoj diskografiji, istovremeno su objavljena čak dva albuma filmske glazbe u ukupnom trajanju od preko 120 minuta, koji sadrže izbor tema iz 18 kratkometražnih naslova. Ovim izdanjima nastavlja se rad na opusu kompozitora koji je potpisao nekoliko stotina filmskih partitura.