Karlovy Vary

Uspjeh dugometražnog prvijenca Sonje Tarokić: Priznanja hrvatskom filmu “Zbornica”

Kim Cuculić

Scena iz nagrađenog filma "Zbornica"

Scena iz nagrađenog filma "Zbornica"

Film je osvojio Posebno priznanje glavnog žirija i Priznanje Ekumenskog žirija



Film »Zbornica«, dugometražni prvijenac redateljice i scenaristice Sonje Tarokić, osvojio je Posebno priznanje glavnog žirija i Priznanje Ekumenskog žirija na  55. Međunarodnom filmskom festivalu Karlovy Vary. Kako je priopćeno, redateljica je preuzela priznanja na ceremoniji zatvaranja, ustvrdivši da je već i sama selekcija u glavni natjecateljski program bila dovoljna da budu sretni, a povratak kući s priznanjem cijelo je iskustvo učinilo još ljepšim.


»Uz divne reakcije publike nismo mogli zamisliti ljepšu premijeru, a sada mi je dodatno drago da je i žiri prepoznao vrijednost našeg filma«, dodala je.


Producentica filma Ankica Jurić Tilić izrazila je zadovoljstvo što je film bio tako dobro primljen od publike, kritike i žirija, ocijenivši kako je Posebno priznanje u glavnom natjecateljskom programu svakako velik kompliment, a veseli ih i pohvala Ekumenskog žirija. U obrazloženju Ekumenskog žirija stoji da redateljica u svom debitantskom dugometražnom filmu pokazuje iznimnu paletu kinematografskog umijeća vladanja mizanscenom i, što je najvažnije, istinski benevolentno napisanim likovima.




»Zbornica« je filmska drama o borbi protiv sustava, u čijem je središtu netom zaposlena entuzijastična osnovnoškolska pedagoginja Anamarija (Marina Redžepović), koja je prisiljena birati hoće li poštovati vlastite principe ili se uklopiti u zbornicu.