TUŽNA VIJEST

Preminuo Alem Ćurin, nagrađivani grafički dizajner, slikar, skulptor, prozni pisac i esejist

Hina

Foto: Darko JELINEK

Foto: Darko JELINEK

Godine 1993. nakon privatizacije Slobodne Dalmacije prelazi u najnagrađivaniji hrvatski tjednik Feral Tribune, gdje ostaje do 2008. i prestanka izlaženja tog lista, u kojemu je objavio više od tisuću ilustracija.



ZAGREB – Nagrađivani grafički dizajner, slikar, skulptor, prozni pisac i esejist Alem Ćurin umro je u utorak u Splitu u 68. godini.


Porijeklom vezan za Hvar, Alem Ćurin rođen je 1953. u Splitu. Nakon mature u splitskoj gimnaziji Natko Nodilo upisuje više fakulteta, ali se na kraju odlučuje na studij grafike na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Godine 1978. prekida studij i vraća se u Split da bi se posvetio stripu. Tijekom 1980-tih povremeno objavljuje u omladinskim listovima Omladinska iskra i Studentski list, a jednu je godinu proveo radeći kao ribar na kočarici.


Neko vrijeme provodi u Parizu kao “umjetnički emigrant”, a u Split se vraća 1987. godine. Početkom 1991. postaje grafički dizajner za HNK u Splitu; autor je većine plakata kazališne produkcije za HNK te Splitsko ljeto sve do kraja devedesetih. Iste godine postaje suradnik Profila, podlistka Nedjeljne Dalmacije, kao ilustrator i grafički urednik, a tijekom te godine osniva i samostalnu grafičku radionicu Think Ink.




Godine 1993. nakon privatizacije Slobodne Dalmacije prelazi u najnagrađivaniji hrvatski tjednik Feral Tribune, gdje ostaje do 2008. i prestanka izlaženja tog lista, u kojemu je objavio više od tisuću ilustracija.


U društvu Ivice Ivaniševića i Ante Tomića 1997. godine pokreće kulturni časopis Torpedo, klicu iz koje je kasnije izrastao FAK.


Član je i neformalne književne skupine “Utorkaši” te suautor zbirki kratkih priča koje skupina izdaje. Posljednjih dvadesetak godina povremeno je objavljivao tekstove o stripu i njegovim fenomenima u različitim tiskovinama (Feral Tribune, Slobodna Dalmacija, Zarez, Kvadrat). Bio je stalni suradnik lista Novosti.


Prvi strip album “List vode, Atlantida” objavio je u dobi od 62 godine. Dio svojih u raznim tiskovinama objavljenih promišljanja o stripu i fenomenima oko stripa okupio je u knjizi “Egostriper” (2012.). Također je autor serije od 10 plakata za 59. Splitsko ljeto 2013. godine.


Za svoj rad dobio je nekoliko nagrada, među kojima Grand Prix Međunarodnog salona stripa 2008. u Beogradu. Od ljeta 2020., u Plinarskoj ulici u Splitu nalazi se veliki mural po njegovu plakatu za Splitsko ljeto 1998.