Shakespeareova komedija

Predstava »Na Tri kralja ili kako hoćete« premijerno izvedena u HNK-u Ivana pl. Zajca

Kim Cuculić

SNIMIO : SERGEJ DRECHSLER

SNIMIO : SERGEJ DRECHSLER

Glumci i autorska predstave su ispraćeni snažnim pljeskom i povicima odobravanja.



RIJEKA – Predstava »Na Tri kralja ili kako hoćete«, komedija Williama Shakespearea, premijerno je izvedena u HNK-u Ivana pl. Zajca u režiji Franke Perković te u adaptaciji i dramaturgiji Gorana Ferčeca. Riječ je o tekstu napisanom između 1600. i 1602. godine, a nastao je u najzrelijem periodu Shakespeareova stvaralaštva. Kako u najavi predstave navodi riječki HNK, radnja se temelji na naizgled klasičnom ljubavnom trokutu u kojem djevojka prerušena u mladića zavodi ženu u ime muškarca kojeg voli, a ta se žena pak zaljubljuje u djevojku misleći da je mladić. U toj se zabuni propituje i sama bit privlačnosti, identiteta i ljubavi.


SNIMIO : SERGEJ DRECHSLER


Nakon adaptacije romana Daše Drndić i režije predstave »Leica format«, Goran Ferčec i Franka Perković sada se vraćaju na riječku pozornicu sa Shakespeareom. U ovoj komediji zabune i karaktera  autorski duo otvara prostor dijaloga sadašnjice s pričom o zabludi, spolnim i rodnim identitetima, krivim odlukama, prividu, žudnji, laži, umišljaju, komediji, tragediji i svemu onome što pripada širokom polju diskursa (o) ljubavi. Ovo scensko »čitanje« Shakespearea, istaknuto je, namjerava sagledati navedene teme u današnjem vremenu, produbiti pitanja o fluidnosti identiteta te pozvati na prihvaćanje onih iskaza i izazova ljubavi koji se odvijaju izvan društveno normiranih diskursa i praksi.


Predstava je nastala prema prijevodu Vladimira Gerića. Scenograf je Igor Vasiljev, kostimografkinja Barbara Bourek, skladatelj Josip Maršić, za scenski pokret i koreografiju zadužen je Pravdan Devlahović, a oblikovatelj svjetla je Alan Vukelić.




U predstavi glume Tanja Smoje, Edi Ćelić, Aleksandra Stojaković Olenjuk, Kristijan Petelin, Jasmin Mekić, Jelena Lopatić, Deni Sanković, Dean Krivačić, Andrea Tich, Romina Tonković, Ana Marija Brđanović, Mario Jovev/Ivan Botički.


Glumci i autorska postava su ispraćeni snažnim pljeskom i povicima odobravanja.