Kabinet

Premijera predstave “Melodrama” Ivane Kalc u petak u HKD-u na Sušaku

Portal Novi list

Foto Screenshot

Foto Screenshot

Ulaznice nije potrebno rezervirati, te se mogu nabaviti na mjestu izvedbe prije početka predstave. Ulaznice su besplatne, odnosno, primaju se donacije, u gledateljima prihvatljivom iznosu.



Premijera nove predstave Ivane Kalc “Melodrama”, u produkciji Umjetničke organizacije Kabinet, bit će održana u petak, 10. rujna u 20 sati u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku. Repriza je na rasporedu u subotu, 11. rujna, u isto vrijeme i na istoj lokaciji.


Ulaznice nije potrebno rezervirati, te se mogu nabaviti na mjestu izvedbe prije početka predstave. Ulaznice su besplatne, odnosno, primaju se donacije, u gledateljima prihvatljivom iznosu.


Inspirirana djelom “Društvo spektakla” autora Guy Deborda iz 1967., autorica istražuje spektakl kao produžetak konzumerističkog kapitalizma/tržišta, a koji se proširio svim sferama ljudskog života te ovladao načinom na koji percipiramo stvarnost.




Spektakl nije ništa drugo nego ekonomija koja se razvija zbog sebe same, a njegova društvena uloga je proizvodnja otuđenja.


Stvara se kultura potrošnje u kojoj značaj dokolice poprima nove dimenzije i više nije slobodan izbor pojedinca, već je podređen tržištu i gomilanju kapitala.


Spektakl proizvodi otuđene (ne)aktivnosti, poput gledanja TV-a, shoppinga, društvenih mreža i slično, te potiče izolaciju stvarajući “usamljenu gomilu”.


Iako subjekti dobrovoljno sudjeluju u tom tržištu, odnosno proizvodnji spektakla, činjenica je da zapravo nisu svjesni niti svog sudjelovanja niti same proizvodnje spektakla.


Uspon medija i tehnološki napredak u sve većoj mjeri oblikuje stvarnost, upravlja društvenim i individualnim aktivnostima te utječe na reorganizaciju društvene strukture i subjekta.


Melodrama istražuje na koji način pojedinac danas živi u takvom društvu te koje su posljedice spektakularizacije života.


Ona je imitacija i prenaglašenost stvarnosti, ukalupljena u uprizorenju same sebe, zarobljena u repeticiji i prividnom kretanju, u beskrajnom “skrolanju” u beskonačno ništa (“endless scroll”).



Koreografija i izvedba: Ivana Kalc


Glazba: Josip Maršić


Dizajn svjetla: Ivan Bauk


Majtor rekvizite: Dean Rožić


Dizajn vizuala: Andrea Žic


Fotograf: Karlo Čargonja


Snimatelj: Damir Jevtić


Produkcija: Kabinet


Koprodukcija: ICI-CCN de Montpellier-Occitanie


Financijska podrška: Grad Rijeka, Primorsko-goranska Županija


Projekt je koproduciran od strane ICI-CCN de Montpellier-Occitanie kao dio Life Long Burning projekta podržanog od strane Europske komisije.


Rad Umjetničke organizacije Kabinet podržava Zaklada Kultura nova.