Aktualne teme

Premijera “Majstora” Teatra Moruzgva izvedena u HKD-u na Sušaku

Kim Cuculić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Prateći sudbine i odnose stanara u jednoj zgradi pod zaštitom, akteri same radnje su i njihovi majstori koji su oduvijek bili i ostali »posebna vrsta«



Na pozornici Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku premijerno je izvedena predstava »Majstori« zagrebačkog Kazališta Moruzgva, u režiji Krešimira Dolenčića.


Autorica teksta je Ana Tonković Dolenčić, a u Rijeci se predstavila glumačka ekipa u sastavu Jasna Palić Picukarić, Ecija Ojdanić, Matija Šakoronja, Hrvoje Barišić i Dražen Bratulić (alternacije su Petra Dugandžić i Slavko Sobin).


Scenografiju potpisuje Irena Kraljić, dok je za kostimografiju zadužena Martina Ptičar. Cijelu priču zaokružuje glazba Marija Mirkovića.


Foto galerija: Predstava "Majstori" Teatra Moruzgva u HKD-u na Sušaku Foto: Marko Gracin




S obzirom da se Kazalište Moruzgva uvijek bavi aktualnim temama, ovoga puta radnja »Majstora« događa se nakon potresa u centru Zagreba i u vrijeme pandemije koronavirusa.


Nekadašnji operni studio u suterenu sumnjivi poduzetnik adaptira u narodnjački klub, iz visokog prizemlja iseljen je odvjetnički ured i taj prostor privremeno koristi građevinska tvrtka, na prvom katu jedan paranoik preuređuje svoj prostor u sklonište od biološkog i atomskog rata, a u nedavno adaptiranom potkrovlju jedna žena sanira štetu nastalu od potresa i pokušava nastaviti sa životom nakon mučne rastave.


Prateći sudbine i odnose stanara u jednoj zgradi pod zaštitom, akteri same radnje su i njihovi majstori koji su oduvijek bili i ostali »posebna vrsta«.


Pritom je glavni pokretač svih aktera strah – od potresa, bolesti, financijskog gubitka i životnog neuspjeha. Dokazano je da humor ima iscjeljujuća svojstva, a takva terapija je ovih dana i više nego potrebna – poručila je ekipa »Majstora«.