HNK Ivana pl. Zajca

Premijera baleta “Čipka”: Autorska ekipa ispraćena pljeskom i ovacijama

Kim Cuculić

snimio Roni Brmalj

snimio Roni Brmalj

Istovremeno postavlja pitanja koliko je to nasljeđe danas važno i kako ono može pronaći suživot sa suvremenim društvom?



RIJEKA – Premijera baleta »Čipka« koreografkinje Maše Kolar na glazbu Tene Novak, otvorila je ljetnu sezonu HNK-a Ivana pl. Zajca.


U potrazi za hrvatskim kulturnim nasljeđem, Maša Kolar inspiraciju za balet pronašla je u nacionalnoj povijesnoj tradiciji i folkloru – od tradicionalnih obrta izrade čipke u Hrvatskoj, povijesnih zapisa o čipkarstvu, života čipkarica, paške nošnje do folklorne glazbe. Istovremeno postavlja pitanja koliko je to nasljeđe danas važno i kako ono može pronaći suživot sa suvremenim društvom?


Foto galerija: Premijerno izveden balet "Čipka" u Rijeci Foto: Roni Brmalj


Scenografkinja i kostimografkinja Petra Pavičić inspiraciju je podjednako pronalazila u čipki, kao i u čipkaricama. Dramaturška i koreografska asistentica je Maja Marjančić, a oblikovatelj svjetla Saša Fistrić.




»Čipku« plešu članice i članovi riječkog baletnog ansambla: Emanuele Amuchastegui, Marta Kanazir, Ksenija Krutova, Laura Orlić, Daniele Romeo, Tilman Patzak, Morgan Perez, Daniele Romeo, Tea Rušin, Carlos Huerta Pardo, Maria Matarranz, Nicola Prato i Svebor Zgurić. Premijerna publika ispratila je autorsku ekipu i izvođače pljeskom i ovacijama.