Predstavljene knjige Igora Brajdića u Galeriji Principij

Kim Cuculić

Foto: S. DRECHSLER

Foto: S. DRECHSLER



RIJEKA – Knjige autora Igora Brajdića predstavljene su u Galeriji Principij. Knjiga »Život jednog Riječanina i Fijumana sa zapadne periferije Rijeke« u izdanju Sagite nedavno je izašla iz tiska i sadrži autobiografski opis života Igora Brajdića obuhvativši vrijeme od Drugog svjetskog rata do današnjih dana. Zbog opsega je objavljena u dva dijela.


Prvi dio odnosi se na pregled života autora većinom na području sadašnjeg Turnića iznad Krnjeva. Tu se nalazi(lo) mini naselje »četiri kuće« smješteno između nekadašnjeg naselja Pinturići na krajnjem istoku Zameta i nekadašnje Torete.


Autor ta zbivanja sažima u »život na razmeđi civilizacija«, budući da je život u tom okruženju bio temeljito različit od života u urbanom dijelu Rijeke. Osim opisa života na tom području, opisuje i život u Rijeci i Kantridu.




Taj dio knjige, koji obuhvaća vrijeme od Drugog svjetskog rata do kraja 80-ih, sadrži većim dijelom tekst djelomično popraćen fotografijama, većinom u posjedu autora. Na kraju tog dijela je haiku poezija autora.


Drugi dio sadrži opis od 90-ih nadalje s malo teksta, a mnogo osobnih fotografija koje obuhvaćaju kratak opis rada autora na fakultetu, njegova putovanja izvan Hrvatske, brojna planinarenja, posjete raznim koncertima, fotografije… Predgovor potpisuju Velid Đekić i Borislav Božić.


Knjiga »Putovanje u duhovni i svakodnevni život Indijanaca Siouxa Lakota – Putopis i dnevnik jednog samozvanog Indijanca« izdana je 2020. također u dva dijela. U knjizi se u vidu dnevnika putovanja kronološki opisuju svakodnevna zbivanja u Južnoj Dakoti prilikom petnaestodnevnog posjeta autora Indijancima iz plemena Lakota.