Dobroslava Mlakić

Predstavljena knjiga “Udruga Kćeri Presvetoga Srca Isusova u Trstu i Marija Kozulić (1879. 1889.)”

Ervin Pavleković

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Knjiga govori o životnome putu Marije Krucifikse Kozulić te njezinoj ulozi u Družbi sestara Presvetog Srca Isusova.RIJEKA – U nedjelju navečer, je u Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije predstavljena knjiga “Udruga Kćeri Presvetoga Srca Isusova u Trstu i Marija Kozulić (1879. 1889.)” časne sestre Dobroslave Mlakić koja govori o životnome putu Marije Krucifikse Kozulić te njezinoj ulozi u Družbi sestara Presvetog Srca Isusova.


Knjiga “Udruga Kćeri Presvetoga Srca Isusova u Trstu i Marija Kozulić (1879. 1889.)” broji 337 stranica, a podijeljena je u sedam poglavlja uz dodatke. Knjiga, naime, govori o životu Marije Krucifikse Kozulić te njezinoj ulozi i važnosti u početcima Družbe sestara Presvetog Srca Isusova. Kako je mons. dr. sc. Ivica Petanjak istaknuo, mnogo je muke, truda i znoja, a nekad i neuspjeha potrebno da bi se neka knjiga uopće napisala, stoga autorica sestra Dobroslava Mlakić zaslužuje priznanje za ovu temeljitu i neizmjerno vrijednu knjigu koja donosi i neke nove podatke o Družbi.


Foto galerija: Predstavljanje knjige Dobroslave Mlakić Foto: Mateo Levak


– Autorica piše o sredini i ambijentu Marije Krucifikse, odnosno o godinama njezina života i boravka u Trstu koje i određuju njezin cijeli život. Vrijednost knjige leži u utemeljenosti na povijesnim dokumentima i izvorima kojima se Mlakić služi, od originalno sačuvanih pisama, priručnika i drugoga, no knjiga također daje i društveno-povijesnu sliku onoga vremena, rekao je biskup Petanjak o Krucifiksi, pitajući se možemo li o njoj govoriti kao o preteči Majke Terezije.


Crkveni povjesničar Marko Medved, izv. prof. dr. sc., kazao je kako su peto, šesto i sedmo ključna poglavlja, no i ona prethodna poglavlja također nam pomažu da dobijemo uvid u život i djelovanje Marije Krucifikse koja djeluje kao laik, no snažnih duhovnih, odnosno vjerskih tendencija. Knjiga tako, zaključio je, doprinosi poznavanju crkvene povijesti, no daje i prikaz društvenoga uređenja, stoga joj se može pristupiti s raznih gledišta.


Na predstavljanju knjige sudjelovali su mons. dr. sc. Ivica Petanjak, krčki biskup, izv. prof. dr. sc. Marko Medved, crkveni povjesničar, te autorica, sestra Dobroslava Mlakić, a predstavljanje knjige glazbeno su ukrasili Obitelj Tuhtan i Schola Cantorum Rijeka sa zborovođom Ingrid Haller. Grafičko oblikovanje i opremu knjige potpisuje Durieux, tisak Denona tiskara iz Zagreba, a nakladnik je sestra Robertina Medved, SCJ. Lekturu je izvršila prof. dr. sc. Marija Turk, riječka jezikoslovka i redovna profesorica u miru koja je, kako je istaknuto na kraju, i inače dobročiniteljica Družbe.