Antikvarijat Ex libris

Predstavljena knjiga Stanislava Habjana »Otok ili kit«: Inspirativan roman uzajamnosti i zajedništva

Katarina Bošnjak

Snimila: Ana Krizanec

Snimila: Ana Krizanec

Kako je Nataša Govedić napisala u eseju »Zaratustrin jadranski otok« koji dolazi s Habjanovom novom knjigom, prijateljski odnos tu je mjera sviju stvari. Teško da na suvremenoj umjetničkoj sceni postoji inspirativnija autorska gesta



RIJEKA – U Antikvarijatu Ex libris predstavljena je nova knjiga Stanislava Habjana »Otok ili kit« objavljena u nakladi Petikat. Predstavljanje ove knjige ima i širi kontekst – Habjan je trenutno na dvanaestodnevnoj rezidenciji u Rijeci u sklopu koje je njegova izložba »Prijatelj Stanislav – dijalozi riječki« postavljena u Galeriji Kortil. Razgovor s autorom vodila je Katarina Mažuran, a nešto manji broj posjetitelja no inače stvorio je intimniju atmosferu.


»Otok ili kit« bila je spremna za objavu još kada je izašla njegova prošla knjiga »Car je gol na kiši«, no Habjan ju je ostavio da neko vrijeme stoji u ladici. U razgovoru s Mažuran objasnio je da u pisanje uključuje svakodnevne dijelove svoga života, katkad započne s fikcijom koja se zaplete sa stvarnošću, no češće je obrnuto.


Uloga umjetnosti


– Češće sve ide iz osjećaja i potrebe da zabilježim stvari koje mi se događaju, koje čitam i mislim da ustvari živim jedan vrlo povlašten život – poznajem puno ljudi koji me zadivljuju i imam sretnu obitelj, djecu, fenomenalnog psa, i kada sve to skupiš na hrpu, sam jako veseo i sretan, tim više što nije u svim razdobljima mog života izgledalo da će biti tako – kazao je Habjan.




Na pitanje što je za njega stvaranje umjetnosti, ako nije niti posao niti hobi, Habjan je kazao kako je to njegov život, njegova strast – to je on. Osvrnuo se i na svoje mišljenje o ulozi umjetnosti u društvu te kazao kako smatra da uloga umjetnosti nije da detektira zlo i probleme, već su ga uvijek više zanimali autori koji svojim radom oblikuju cijeli jedan svijet, onakav kakav bi trebao biti. Sama knjiga, »Otok ili kit«, nastala je u koautorstvu s Habjanovom kćeri Klasjom čijih 27 ilustracija vezu način na koji se slika veže uz tekst.



– To je jedna dimenzija koja ovu knjigu čini meni najdražom, najvažnijom u životu. Stvarno je zaokružena, ta zbivanja unutra, ta jedna freska života koja uključuje i naše kućne situacije, i glavne slike, i sjećanja mojih odnosa s prijateljima i suradnicima, neki sukus odnosa koji kroz sličice provlačim, isprepleteno sa situacijama dok su djeca bila mala. To je neki svijet koji je vrlo sretan, što je i moj zadatak, da bilježim sreću, sunčanost – objasnio je.


Životna lektira


Slušajući ulomke pročitane na promociji, činilo se kako bi »Otok ili kit« bila odlična lektira, no onakva kakva nije striktno određena za neku dob ili razred, već jedna životna lektira koja čitatelju dopušta da se opusti, da si dozvoli pronalaženje sreće u svakodnevici i shvati da ništa nije uklesano u kamenu.


Kako je Nataša Govedić napisala u eseju »Zaratustrin jadranski otok« koji dolazi s Habjanovom novom knjigom, »Otok ili kit« roman je uzajamnosti i zajedništva, prijateljski odnos tu je mjera sviju stvari. Teško da na suvremenoj umjetničkoj sceni postoji inspirativnija autorska gesta. Na kraju promocije, Habjan je zajedno s Daliborom Laginjom na gitari pročitao/otpjevao nekoliko pjesama, što je bio savršen epilog ove večeri.