KKL

Predstavljena izložbena sezona Kastav 2022.

Vladimir Mrvoš

Damjan Grbac, Saša Matovina i Igor Brešan / Foto: KKL

Damjan Grbac, Saša Matovina i Igor Brešan / Foto: KKL

Ovogodišnja sezona pripremljena je u suradnji s karikaturistom i počasnim građaninom Grada Kastva Igorom Brešanom



KASTAV – Ispred Kuće Belice, Vikotova bačvarija, u Kastvu je predstavljena Izložbena sezona – Kastav 2022. u sklopu 31. Kastafskega kulturnog leta, a predstavili su je Saša Matovina, predsjednik Udruge KKL, Damjan Grbac, tajnik Udruge KKL te karikaturist i galerist Igor Brešan.


Ovogodišnja Izložbena sezona pripremljena je u suradnji Kastafskega kulturnega leta s dugogodišnjim istaknutim hrvatskim karikaturistom, galeristom, inače dugogodišnjim urednikom rubrike Kultura Slobodne Dalmacije, od prošle godine i počasnim građaninom Grada Kastva, Igorom Brešanom i njegovom galerijom »Brešan« iz Splita. S njim je u proteklih nekoliko godina ostvarena izuzetno uspješna suradnja okrunjena kvalitetnim izložbenim programom u okviru ČAnsonfesta, koja će se nastaviti i ove godine.


Festival kulture


Uz likovnu izložbu nastalu iz želje programskog obogaćivanja sadržaja manifestacije ČAnsonfest, koja se tijekom minulih sedam godina isprofilirala kao takozvana problemska izložba, svoje mjesto će tijekom godine pronaći i dvije pozivne izložbe, koje će se najbolje vezati za dane važne za Grad Kastav, za Dan Grada i Belu nedeju, te četiri samostalne izložbe.




– Kada se promišlja budućnost Kastafskega kulturnega leta, prije svega treba osvijestiti značaj ove iznimne manifestacije, budući da je u proteklih trideset godina ona obilježila kulturni život ne samo našeg užeg i šireg zavičaja, nego i onaj na nacionalnoj razini. Nerijetko su pritom prekoračene i granice Hrvatske, pa je već u ranom razdoblju svoga postojanja priskrbljen epitet međunarodnog ljetnog festivala kulture.


Kastav je to, uostalom, zasigurno i zaslužio zahvaljujući svojoj važnoj ulozi koju je, kroz svoju bližu i dalju povijest, igrao na području kulture, umjetnosti i svekolikog društvenog života ovog dijela naše zemlje. Stoga osmišljavanje sveobuhvatne kulturne ponude treba shvatiti kao logičan kontinuitet, iliti ga nastavak koji će našem Gradu podcrtati njegov imanentni životni stil, a on čvrsto uvažavajući tradiciju i tradicionalno, snažno vapi za suvremenim pristupom i kreativnošću, rekao je najavljujući manifestaciju Saša Matovina.


Baština i suvremena umjetnost


– Primjereno, ali i održivo je godišnje upriličiti četiri izložbe nacionalnih i međunarodnih autora te dvaju autora užeg i šireg zavičaja. Uz poštovanje baštine, treba biti pažljiv i prema recentnoj umjetnosti. Upravo takva je izložba Fulvija Juričića, akademskog slikara iz Pule s kojom započinjemo ovogodišnju Izložbenu sezonu – Kastav 2022. Galerija Trojica, u kastavskoj crkvici Sv. Trojice bila je prije petnaestak godina intrigantno mjesto suvremenih strujanja u hrvatskoj likovnosti.


Učinit ćemo korak natrag, da bismo napravili dva naprijed. Takvim promišljanjima došli smo do koncepta ovogodišnje galerijske djelatnosti u Kastvu. Uz likovnu izložbu nastalu iz želje programskog obogaćivanja sadržaja manifestacije ČAnsonfest, koja se tijekom prošlih sedam godina isprofilirala kao takozvana problemska izložba, svoje mjesto će tijekom godine pronaći i četiri pozivne izložbe, najavio je Igor Brešan.


Program Izložbene sezone

FULVIO JURIČIĆ (Pula)
21.4. – 29.4.
ŽELJAN PAVIĆ (Kastav)
2.6. – 10.6.
MEĐUNARODNA IZLOŽBA SALON TRANSARTA
30.6. – 7.7.
IVAN KARLAVARIS, MEĐUNARODNA IZLOŽBA KVARNER
9.7. – 17.7.
BRODOVI SU ISTI KA I JUDI, 18 umjetnika iz Hrvatske
24.8. – 31.8.
ABEL BRČIĆ (Korčula)
29.9. – 7.10.
ZVJEZDANA PROHASKA (Rijeka), PRIMORSKI AKVAREL
13.10. – 21.10.