Od 19. do 24. kolovoza

Predstavljen program Rab Film Festivala: Mjesto dijaloga i razmjene iskustava

Hrvoje Hodak

Chris Marcich, Katarina Ribarić, Nikola Grgurić i Robert Tomić Zuber Foto Hrvoje Hodak

Chris Marcich, Katarina Ribarić, Nikola Grgurić i Robert Tomić Zuber Foto Hrvoje Hodak

Ove godine smo proširili brojku s 13 na 15 filmova i, unatoč iskazanoj nepretencioznosti, dogodilo nam se da ipak imamo šest premijera i sedmu svjetsku premijeru upravo na Rabu, kazao je Robert Tomić Zuber.



RAB – Na jednoj od atraktivnijih lokacija održavanja dijela programa Rab Film Festivala, na Trgu Slobode – Pjaceti u gradu Rabu, konferenciju za novinare održali su direktor festivala Robert Tomić Zuber, gradonačelnik Raba Nikola Grgurić, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Katarina Ribarić te ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Christopher Peter Marcich.


Katarina Ribarić najprije je u ime organizatora, TORO laboratorija, Grada Raba i Pučkog otvorenog učilišta Rab pozdravila sve prisutne istaknuvši kako će ovogodišnje izdanje RAFF-a biti najavljeno pretprogramom.


– Vjerujemo da publici, kako domicilnoj tako i turistima, možemo ponuditi motiv i razlog dolaska na Rab Film Festival, i vjerujemo da će ove godine, zahvaljujući bogatom programu, nakon dvije pandemijske godine, Rab Film Festival ponovo biti mjesto dijaloga, druženja i razmjene iskustava, kazala je Ribarić.




Gradonačelnik Grgurić je rekao da je ova manifestacija važna ne samo za grad Rab, već i za širenje pogleda, posebno mladim ljudima, na važne segmente društvene realnosti o kojima progovara selekcija izvanserijskih istraživačkih filmova koji će biti predstavljeni na četvrtom Rab Film Festivalu.


S obzirom na to da je u središu RAFF-a filmski program, kao partner i velika podrška festivala novinarima se obratio i ravnatelj HAVC-a Marcich. Direktor RAFF-a Robert Tomić Zuber najprije je zahvalio suorganizatorima, Gradu Rabu i Pučkom otvorenom učilištu Rab na izvrsnoj suradnji i sinergiji bez koje bi bilo teško broditi kroz prethodne dvije godine.


– Naime, nakon dviju pandemijskih godina došla je nova svjetska kriza izazvana ratom u Ukrajini, no mi smo se unatoč svemu odlučili za jedan organizacijski iskorak realizacijom pretprograma. Rab Film Festival mimo filmova ima prostora ponuditi i poseban vid zabave pa će tako na Giardinu, odnosno Kulici, ove godine krenuti i zanimljiv petodnevni pretprogram koji će biti realiziran s DJ-evima po izboru kolege Kekića.


Uvodimo također i RAFF Talk na kojem ćemo razgovarati o određenim temama koje se tiču i društvenih fenomena, ali i filma i kinematografije, a što se tiče onog glavnog filmskog sadržaja, smatrali smo da rapska publika ne bi trebala biti zakinuta takozvanom »ideologijom premijera«, pa i nismo htjeli koncipirati Festival da bude isključivo premijerski, nego više boutique festival u kojem će izbor Vladana Petkovića biti takav da publika ne mora razmišljati o tome koji joj je film dobar ili loš.


Ove godine smo proširili brojku s 13 na 15 filmova i, unatoč iskazanoj nepretencioznosti, dogodilo nam se da ipak imamo šest premijera i sedmu svjetsku premijeru upravo na Rabu, a ono što me raduje je to da imamo jedan film iz Hrvatske – »Baci se na pod« Nine Violić, i dvije hrvatske manjinske koprodukcije, a to su »Ljeto kada sam naučila letjeti« i »Novi imperij«, najavio je Zuber.