UZBUDLJIVO LJETO

Predstavljen bogati ljetni program kazališnih predstava HNK-a Ivana pl. Zajca

Edita Burburan

SNIMIO: VEDRAN KARUZA

SNIMIO: VEDRAN KARUZA

Ove godine kazališne će trupe obići ne samo pozornice u Hrvatskoj, već i diljem Europe - od Grčke, Italije i Njemačke do Finske.



RIJEKA – Na konferenciji za novinare održanoj u foajeu HNK-a Ivana pl. Zajca ljetni program kazališnih predstava predstavili su uz intendanta Marina Blaževića ravnateljica Baleta Maša Kolar, ravnatelj talijanske drame Giulio Settimo i dirigent Valentin Egel, dok je ravnateljica Renata Carola Gatica bila odsutna zbog gostovanja Hrvatske drame u Zagrebu. Baš onako kako je to intendant najavio, kazalištarce očekuje uzbudljivo ljeto gustog rasporeda. Pred njima je 29 destinacija i 35 gostujućih izvedbi. Ove godine kazališne će trupe obići ne samo pozornice u hrvatskim gradovima, već i diljem Europe – od Grčke, Italije i Njemačke do Finske, a gostovat će i u Argentini.


– Bit će nas svuda, onoliko koliko i u Rijeci – najavio je Blažević naglašavajući kako je nekad kazališna sezona završavala prvog lipnja te se nastavljala u Riječke ljetne noći, a sad je produžena sve do polovice srpnja.


Prema najavljenom programu ovo će ljeto obilježiti brojna gostovanja, ali ne samo riječkih kazalištaraca u drugim gradovima, već će i Riječani moći pogledati brojne predstave koje će gostovati u našem gradu.


Značajna gostovanja




Očekuju se tri značajna gostovanja koja su ostvarena u suradnji s drugim kazalištima. Prvo je gostovanje nagrađivana predstava ZKM-a “Ja sam ona koja nisam” u režiji Paola Magellija. Bit će prikazana i predstava Drame SNG-a Maribor “Romeo i Julija” u režiji Aleksandra Popovskog te baletna predstava “Carmina Burana” mariborskog Baleta. Izvedbom predstave “Romeo i Julija” ujedno se završava ciklus Shakespearea u “Zajcu”, najavio je Blažević. Ljetna turneja započela je na 46. Danima satire Fadila Hadžića, gdje Hrvatska drama igra predstavu “Kad je stao svijet”. Od značajnih gostovanja intendant je izdvojio i ona koja očekuju ansamble u Slovenskom gledališču u Ljubljani.



Osim brojnih gostovanja predstave će igrati i na raznim festivalima, među kojima je i predstava “Čelične magnolije” koja će sudjelovati na 23. Međunarodnom festivalu komornog teatra Zlatni lav u Umagu, kao i predstava Talijanske drame “Enigmatske varijacije”. Predstava “Plamteća voda” igrat će u pulskoj Areni, ali će gostovati i na Karlovačkom kazališnom festivalu.


Jesenski nastavak


“Kralj Edip” sudjelovat će na Mediteranskom lutkarskom festivalu u Zadru i na Primorskom plesnom festivalu u Kopru. Značajno je spomenuti i da će “Čipka” obići pozornice od Crne Gore do Hvara, a zaigrat će i na Splitskom ljetu. “Julije Cezar u Egiptu” gostovat će u Finskoj, a gostuje i opera “Arlecchino & Gianni Schicchi”. Predstava Talijanske drame “Adriatico” bit će prikazana na Ljetnom festivalu u Trstu.


Nakon burnog ljeta i brojnih gostovanja već je najavljen i jesenski nastavak, kad će predstave “Mali princ” i “Adriatico” gostovati na argentinskoj pozornici, a “Otello” i “Plamteća voda” odlaze na gostovanje u Grčku. Baletni ansambl s “Romeom i Julijom” odlazi u Njemačku, a najavljeno je i gostovanje u Londonu.


Ravnateljica Maša Kolar naglasila je kako je Balet završio sa sezonom, te da se već sada pripremaju za novu jesensku premijeru, a trenutačno obnavljaju dvije predstave te se pripremaju za brojna gostovanja, a nakon ljetnog odmora čeka ih i veliko gostovanje u Londonu.


Dirigent orkestra Valentin Egel također je izrazio zadovoljstvo završenom sezonom koju će obilježiti s Mahlerovom simfonijom na kojoj će biti poseban gost iz Francuske – Bruno Delepelaire, prvi violončelist jednog od najboljih orkestara na svijetu, Berlinske filharmonije, i jedan od najboljih europskih violončelista. Ravnatelj Talijanske drame Giulio Settimo kao uspješnu završnicu djelovanja TD-a najavio je predstavu “LockClown”, čija premijera slijedi ovaj četvrtak, te naglasio kako predstava nije rađena na talijanskom jeziku već na riječkom dijalektu.


Zanimljivost za sljedeću sezonu, navodi Blažević, je zajednički konzorcij, odnosno uvodi se nacionalna pretplata pa će svi zainteresirani posjetitelji kazališnih predstava moći gledati i predstave drugih nacionalnih kazališnih kuća. U svakom nacionanalnom kazalištu biti će izvedno sedam predstava drugih nacionalnih kuća.