Više izazova nego kulture

Povici, vrijeđanja, bahatost na tribini “Kultura i izazovi”: Obersnel naveo da su isplaćeni zaostaci za sve programe u 2013.

Davor Mandić

Snimio Ivica TOMIĆ

Snimio Ivica TOMIĆ

Programi iz 2014. godine, kao i realizirani programi iz 2015., bit će isplaćeni do kraja tekuće godine



Povici, vrijeđanja, bahatost, neodgovaranje na pitanja, nepoznavanje modusa funkcioniranja institucija, ali i bontona obilježili su riječku tribinu »Kultura i izazovi – sufinanciranje, razvoj i planiranje«, na kojoj su kao govornici pozvani predstavnici udruga Antonio Kiselić i Damir Batarelo, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, uz moderiranje Kristine Posilović. Tribinu su organizirale udruge Druga Rijeka, Ri Rock i Drugo more, nazvali su je pogrešno »ad hock« tribinom, a održana je u prepunoj dvorani Filodrammatice.


Tribina je trebala ponuditi pitanja i odgovore na pitanja o teškom položaju brojnih pripadnika nezavisne i institucionalne kulturne scene čije djelovanje ovisi o lokalnom sustavu sufinanciranja.


Predstavljeno je nedavno provedeno istraživanje o isplatama dobivenih sredstava iz programa javnih potreba u kulturi Grada Rijeke u 2013., 2014. i 2015. godini. Očekivano, brojni akteri nisu dobili ugovorena sredstva, no gradonačelnik je ponudio opsežniju statistiku od one utvrđene istraživanjem, budući da se anketi odazvalo samo 18 posto pozvanih aktera. Obersnel je utvrdio da su isplaćeni zaostaci za sve programe u 2013. godini, a da će programi iz 2014. kao i realizirani programi iz 2015. biti isplaćeni do kraja tekuće godine.




Od brojnih priloga iz publike valja izdvojiti istup Marina Lukanovića, koji je na Obersnelovo inzistiranje da Grad isplaćuje realizirane programe puno revnije nego što se govori te da ne može isplaćivati nerealizirane programe ili one bez potrebnih izvješća, utvrdio da su nerealizirani programi pitanje sve praznijih rezervi udruga, koje na taj način više ne mogu funkcionirati. No taj prilog raspravi ostao je bez daljnjih komentara.