Kultivacija

Piše Kim Cuculić: Kultura koja uključuje

Kim Cuculić

Scena iz filma 'Starac i roda' / Foto HAVC

Scena iz filma 'Starac i roda' / Foto HAVC

U sljedećih mjesec dana pet kina u Hrvatskoj održat će projekcije za djecu sa senzornim teškoćama u Varaždinu, Koprivnici, Zagrebu, Velikoj Gorici i Samoboru, najavio je Hrvatski filmski savez



U sljedećih mjesec dana pet kina u Hrvatskoj održat će projekcije za djecu sa senzornim teškoćama u Varaždinu, Koprivnici, Zagrebu, Velikoj Gorici i Samoboru, najavio je Hrvatski filmski savez. Na repertoaru senzornih projekcija bit će dugometražni animirani film napravljen prema knjizi i scenariju Sunčane Škrinjarić »Čudesna šuma« iz 1986. godine. Pod motom »kino za sve i dostupno svima«, senzorne projekcije omogućuju i djeci sa senzornim poremećajima da odlaze u kino. Prema riječima osnivačice projekta Eve Brlek, važnost kvalitete animiranih filmova može pozitivno djelovati na djetetov kognitivni, socioemocionalni i govorno-jezični razvoj, ako su pomno odabrani.



Usporedno s ovom inicijativom predstavljen je novi projekt »Film koji uključuje« autorice Tine Hajon, a radi se o MovieReading aplikaciji koja slijepim i slabovidnim osobama omogućuje praćenje filmova i uživanje u filmskoj umjetnosti. Prvi film koji se nalazi na aplikaciji je »Starac i roda« Tomislava Jelinčića, koji upravo ide u kinodistribuciju. Kako je ovim povodom istaknuto, odrasle osobe s oštećenjem vida, kao i slijepa i slabovidna djeca i mladi, imaju jednako pravo na dostupnost kulturnih sadržaja i slobodu umjetničkog i medijskog izražavanja kao videće osobe. U Hrvatskoj živi 511.281 osoba s invaliditetom (12,4 posto ukupnog stanovništva) od kojih je 27.092 (5,3 posto) osoba s oštećenjem vida (Izvješće o osobama s invaliditetom u Republici Hrvatskoj – HZJZ za 2018. godinu).



Premda, sukladno Nacionalnoj strategiji izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom od 2017. do 2020. godine u području djelovanja broj 10. Sudjelovanje u kulturi je kao mjera broj jedan navedeno: »Osigurati osobama s invaliditetom veću dostupnost svih sadržaja vezanih za kulturni život zajednice namijenjenih svim drugim građanima« i prema članku 27. Opće deklaracije o ljudskim pravima: »Svatko ima pravo sudjelovati u kulturnom životu zajednice, uživati u umjetnosti i sudjelovati u znanstvenom razvoju i njegovim koristima«, to zajamčeno pravo u Hrvatskoj, u stvarnosti do danas nije u potpunosti zaživjelo.





Kako se navodi u povodu projekta »Film koji uključuje«, u Hrvatskoj ne postoji nacionalna strategija prilagodbe audiovizualnog sadržaja za osobe sa senzornim oštećenjima. Hrvatski kinoprikazivači i televizije u svom redovnom programu rijetko nude pristupačne AV sadržaje, prilagođene odraslim osobama s oštećenjem vida, kao i slijepoj i slabovidnoj djeci. Dok u Europi mnoge zemlje to već dugo rade. Inkluzivnost u ovoj grani kulture i umjetnosti otvara mogućnost za širenje publike i produbljivanje znanja o kulturi i umjetnosti te ujedno i za jačanje kapaciteta zajednice.


Dolaskom u Hrvatsku inovativne mobilne aplikacije MovieReading osigurana je inkluzija i pristupačnost filmova, serija i ostalih audiovizualnih sadržaja odraslim osobama i djeci s oštećenjem vida. Aplikacija MovieReading sadrži audiodeskripcije odabranih filmova, a radi po sistemu prepoznavanja, odnosno sinkronizacije audiodeskripcija s odabranim filmom. Dakle, omogućuje slušanje opisnih scena – audiodeskripcija bilo kojeg pristupačnog filma koji se prikazuje na bilo kojoj platformi; u kinu, na televizoru ili online. Potreban je samo pametni uređaj i slušalice.


Ovaj projekt je realizirala udruga Pari Pikule koja se bavi promicanjem kulture, filma i umjetnosti te kroz aktivnosti organizacije filmskih festivala, kreiranja filmskih programa i kinodistribucije kontinuirano radi na razvoju publika i dostupnosti audiovizualnih djela.
»Misao vodilja nam je bila da filmska kultura mora biti dostupna svima, stoga je ovaj projekt bio od velike važnosti za sve nas. U suradnji s Hrvatskim savezom slijepih organizirali smo edukativne radionice, koje će voditi Antonio Pavlović, izvršni direktor Centra za audiodeskripcije za korisnike aplikacije. Sretni smo da će aplikacija MovieReading biti od pomoći, i da kultura postaje dostupnija«, naglasila je Tina Hajon, autorica i producentica projekta »Film koji uključuje« – primjera inkluzivne kulture.