Kultivacija

Piše Kim Cuculić: Knjige i pandemija

Kim Cuculić

Foto Reuters

Foto Reuters

U doba tjeskobe i nesigurnosti koja nas svodi na vlastitu smrtnost, knjiga je najbolja hrana za dušu i poticaj na razmišljanje



Iz Bruxellesa stiže zanimljiva vijest – premda se nalazi u jednom od najstrožih lockdowna, knjižare se ne zatvaraju ni usred pandemije. Dok su glasovite belgijske čokoladarnice i pivnice zatvorene najmanje do prosinca, Belgija smatra da su knjige »vitalno važne«.


Kako je objasnio vlasnik jedne tamošnje knjižare, u doba tjeskobe i nesigurnosti koja nas svodi na vlastitu smrtnost, knjiga je najbolja hrana za dušu i poticaj na razmišljanje. Za razliku od Belgije, Francuska je zatvorila svoje knjižare što je izazvalo negodovanja i prosvjede.


Vratimo li se u vrijeme »zaključavanja« u Hrvatskoj, mogao se steći dojam da su se ljudi u izolaciji vratili knjigama i čitanju. Možda su to činili oni koji su i prije čitali knjige, a vjerojatno je bilo i onih koji su se u nedostatku bilo kojih drugih sadržaja sjetili knjiga koje su skupljale prašinu na kućnim policama.




Prazne knjižare, odgođeni sajmovi knjiga, otkazani kulturni događaji na kojima se knjige predstavljaju smanjili su mogućnosti za druženje s pisanom riječi i autorima.


S druge strane, internet i društvene mreže ostavili su mogućnost online narudžbi i dali motivaciju i inspiraciju ljubiteljima knjige da na razne načine afirmiraju knjigu, pa se – možda i krivo – moglo zaključiti da je pandemija vratila knjigu u prvi plan. Došlo je do porasta online prodaje knjiga, a zabilježeno je i povećanje posuđivanja elektroničkih izdanja u knjižnicama.


Tada je u modi bio slogan »Knjigom protiv korone«. Nakon »otključavanja« ponovo su otvorene knjižare i knjižnice, a nakon nekog vremena – uz epidemiološka ograničenja – počeli su se održavati knjižni sajmovi i festivali te susreti s autorima, što uživo što virtualno.


Uslijed pogoršanja situacije s pandemijom koronavirusa, početkom ovoga tjedna odlučeno je da je ovogodišnji 43. međunarodni sajam knjiga Interliber odgođen, ne i otkazan. Nakladnicima je preporučeno da putem online platformi i kanala komunikacije barem djelomično umanje gubitak prihoda zbog neodržavanja Interlibera u studenome ove godine.


Unatoč odgađanja Interlibera, domaći izdavači – sudeći prema podacima do kojih je došao naš list – i u ova teška vremena objavili su brojne nove, zanimljive i kvalitetne naslove. Mogli bismo ironično zaključiti da će naši građani, ukoliko opet dođe do »zaključavanja«, imati što čitati u izolaciji.


Nadamo se da do ovog scenarija ipak neće doći i da ćemo se s knjigama i njihovim autorima i dalje uživo družiti, makar sa zaštitnim maskama na licu i s propisanom distancom.


No nakon odgađanja Interlibera sad se postavlja pitanje što će biti s pulskim Sa(n)jam knjige u Istri, čije je održavanje najavljeno od 5. do 13. prosinca.


Prema najavi, središnje mjesto okupljanja ljubitelja književnosti te prostor predstavljanja autora bit će galerija Sveta Srca, dok će se sajam protezati na otvorenom duž De Villeova uspona koji se pretvara u ulicu knjiga i pisaca. Sajam, koji se ove godine održava pod sloganom »Sajam je u Srcima«, time se vraća u starogradsku jezgru Pule, animirajući grad na potezu od Kaštela sve do obale.


Usponom, kao i okolnim ulicama i trgovima, odzvanjat će vrhunski stihovi u glumačkim interpretacijama, bit će otvorena ordinacija terapije poezijom, a sajamski štandovi, simpatični Faustusi autora Hrvoja Đukeza uzduž uspona posjetiteljima će ponuditi najbolje knjige hrvatskih izdavača.


»Ova godina koja je pred nas stavila niz nepoznanica, okrenula sve na glavu, učinila nam se idealnom za potpuni odmak od ustaljenih formi, za jedan prevratnički iskorak koji nas idejno vraća i na same početke Sajma, kada smo svake godine oblikovali nove modele predstavljanja knjiga, nanovo otkrivali grad skvotirajući zaboravljene prostore, ulazili u rizike koje je struka smatrala nepotrebnim, a publika s oduševljenjem prihvaćala«, najavila je direktorica Sa(n)jam knjige u Istri Magdalena Vodopija.


Dodala je da je za koncept razgranatog festivala u koji se uključuju i ulice i trgovi grada idealna povijesna jezgra Pule, koja pruža ne samo literarnu scenografiju za knjiška događanja već i mogućnost da se, uz sve mjere i ograničenja, napravi »živi festival« koji nije rizičan za posjetitelje«.