2021 Cleveland International Piano Competition

Pijanist Lovre Marušić osvojio nagradu na jednom od najprestižnijih pijanističkih natjecanja na svijetu

Kim Cuculić

Gotovo tri stotine pijanista iz cijeloga svijeta prijavilo se na ovo natjecanje, da bi ih samo osmero ušlo u polufinalni krug



Lovre Marušić, jedan od najperspektivnijih hrvatskih pijanista mlađe generacije, osvojio je drugu nagradu i srebrnu medalju na 2021 Cleveland International Piano Competition u Clevelandu (Ohio) u SAD-u. Cleveland International Piano Competition jedno je od najprestižnijih pijanističkih natjecanja na svijetu koje se održava svake dvije godine od 1975. godine, a prethodni laureati tog natjecanja svjetska su pijanistička imena poput Sergeya Babayana, Nicholasa Angelicha, Jean-Yves Thibaudeta te hrvatske pijanistice Martine Filjak.


Gotovo tri stotine pijanista iz cijeloga svijeta prijavilo se na ovo prestižno natjecanje, da bi ih samo osmero ušlo u polufinalni krug, koji se održao uživo u Clevelandu. U finale su ušla najbolja četiri natjecatelja, uključujući Lovru Marušića, koji je nastupio s eminentnim gudačkim kvartetom Escher, izvevši Šostakovičev klavirski kvintet u Gartner Auditoriumu u sklopu The Cleveland Museum of Art. Nastupio je i s The Cleveland Orchestra, ponajboljim američkim orkestrom u legendarnom Severance Hallu, gdje je izveo Beethovenov 4. koncert za klavir i orkestar.


Finalisti su se natjecali za četiri glavne nagrade i čak jedanaest specijalnih nagrada. Druga nagrada se sastoji od 25.000 američkih dolara te brojnih nastupa i angažmana.




Finale se moglo pratiti uživo na web stranici natjecanja, pa su ga pratili milijuni gledatelja diljem svijeta. Uz natjecanje u Clevelandu, Lovre Marušić plasirao se u završnice 63. Ferrucio Busoni International Piano Competition u Bolzanu (Italija) te The Leeds International Piano Competition u Leedsu (Ujedinjeno Kraljevstvo), koje se održavaju u kolovozu i rujnu ove godine.


Lovre Marušić (Omiš, 1992.) svoje prve poduke iz klavira dobiva od prof. Rozarije Samodol u rodnom Omišu. Na poziv ugledne ruske pijanistice Natalije Troull 2006. godine odlazi u Moskvu na Centralnu muzičku školu pri Državnom konzervatoriju »P. I. Čajkovski«. Studij na Muzičkoj akademiji započeo je u klasi Rubena Dalibaltayana, a nastavio u klasi Ljubomira Gašparovića kod kojeg je i diplomirao.