»Iz povijesti ljudske gluposti – Dizajnerska povijest svijeta«

Panoramski prikaz rada Mirka Ilića

Davor Mandić

Foto: Arhiva NL

Foto: Arhiva NL

Izložba predstavlja istaknutog grafičkog dizajnera u rasponu od plakata, preko novinskih naslovnica i ilustracija do stripa, od početka njegove karijere sredinom 1970-ih do danas



Poznati grafički dizajner Mirko Ilić autor je izložbe »Iz povijesti ljudske gluposti – Dizajnerska povijest svijeta«, koja će se moći pogledati u zagrebačkoj galeriji HDD od 9. rujna do 1. listopada. Neformalno otvorenje najavljeno je u četvrtak 9. rujna od 17 do 21 sat, a iz HDD-a poručuju da izložba daje panoramski prikaz rada ovog istaknutog grafičkog dizajnera, u rasponu od plakata, preko novinskih naslovnica i ilustracija do stripa, od početka njegove karijere sredinom 1970-ih do danas, remiksiranih kao pripovijest o 20. i 21. stoljeću i jedno moguće čitanje trenutka u kojem živimo i onoga što nas je do njega dovelo.



Mirko Ilić, Foto: Arhiva NL

Mirko Ilić, Foto: Arhiva NL


Kustos izložbe Marko Golub poručuje da se koncept izložbe oslanja na komunikacijsku snagu dizajna i ilustracija Mirka Ilića, njihovu sposobnost da na vizualan način artikuliraju problematiku nekih od najkompleksnijih društvenih i političkih tema našeg i prošlih vremena.




– Kao dizajner, art direktor i ilustrator za brojne novine i magazine – Polet, Start, Danas, Panorama, Time, New York Times, Wall Street Journal i druge – Ilić je ostavio snažne vizualne komentare na aktualna društvena i politička zbivanja u vremenskom rasponu od početka svoje karijere u drugoj polovini 1970-ih sve do danas.


 


The Havoc in Yugoslavia, The New York Times Book Review, 1996.


Takvi radovi, objavljivani u novinama i časopisima, koji evociraju neke od najvažnijih događaja koji su se odvili za vrijeme naših života, čine osnovu ove izložbe, no pažljivijim pregledom cjelokupnog Ilićevog opusa naći ćemo i brojne refleksije o drugim zbivanjima, pojavama i idejama koje sežu i u mnogo dalju prošlost, a bile su relevantne kako za trenutak u kojem se Ilić na njih osvrnuo, tako i za naše današnje vrijeme.


Radovi koje smo na kraju okupili za ovu izložbu, osim spomenutih novinskih i magazinskih naslovnica i ilustracija, uključuju i niz plakata i stripova, a svi zajedno čine panoramu proteklih 120 godina (ugrubo od 1900. do 2021.) sagledanu kroz prizmu jednog iznimnog autorskog opusa – kaže Golub.