Novi sadržaj

Otvara se Kazališna galerija “Zajc”

Davor Mandić

Foto: D. ŠOKČEVIĆ

Foto: D. ŠOKČEVIĆ

Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca nudi novi pogled na kazalište



Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca najavljuje novi sadržaj, novouređenu Kazališnu galeriju »Zajc«, koju nazivaju šetalištem kazališnom magijom i baštinom Kazališta. Galerija otvara vrata u utorak, 16. studenog u 18 sati, a svečano će je otvoriti dvije glumice HNK-a Ivana pl. Zajca, najmlađa i najstarija: Cvita Vidučić i Neva Rošić.


Kako kažu u Kazalištu, stalni postav Galerije smješten je u prostoru dvaju krakova bočnih stepeništa i na tzv. »Vidikovcu Klimt«, galeriji na najvišem katu zgrade.


– Posjetiteljice i posjetitelje pozivamo da pogledaju i istraže kako uz pomoć scenografije, rasvjete, kostima i drugih elemenata stvaramo kazališnu magiju. Moći će razgledati šešire i kostime, pročitati vrijedne dokumente, vidjeti fotografije te doznati mnoge anegdote iz povijesti Kazališta. Važan dio priče o Kazalištu jest i uvid u to kako Kazalište radi danas, koje sve službe i radionice sudjeluju u složenom i kreativnom procesu priprema i realizacije predstava – kažu u Zajcu, napominjući da će Galerija imati i povremeni program uživo namijenjen različitim grupama publike te interaktivan, edukativan i promotivan program online.


Kazalisna_galerija_Zajc

Maketa




Koncept Galerije »Zajc« osmislili su Katarina Mažuran, Marin Blažević i Alan Vukelić. Autorica i kustosica izložbe o povijesti i svakodnevici kazališta je Katarina Mažuran. Pored »Vidikovca Klimt«, kako kažu u Kazalištu, najveće atrakcije Galerije »Zajc«, Galeriju čine tri prostora u kojima je uprizorena »magija umjetnosti scenografije (autor: Stjepan Buković), kostimografije (autorica: Manuela Paladin Šabanović) i dizajna svjetla (autori: Alan Vukelić i Dalibor Fugošić)«.


Tjedno radno vrijeme Galerije i raspored grupnih i pojedinačnih vođenih posjeta za građane i sve ostale informacije objavljivat će se na mrežnim stranicama Kazališta svakog ponedjeljka, a zbog epidemioloških okolnosti, svečanom otvaranju moći će prisustvovati samo posjetitelji s ranije preuzetom propusnicom na blagajni Kazališta.