GLAZBENO NATJECANJE

Završnica Lions Grand Prixa, titulu pobjednika odnio saksofonist Jan Cavrić

Marko Dobrecović

Foto Ana Križanec

Foto Ana Križanec

Kroz konkurenciju tradicionalnog glazbenog natjecanja s bogatim nagradama dosad je prošlo više od 1.600 natjecatelja, a ove je godine okupilo devet mladih i talentiranih vokalista i instrumentalista



RIJEKA – U riječkoj Zajednici Talijana održana je završnica 29. izdanja Lions Grand Prixa, međunarodnog natjecanja klasične glazbe namijenjenom uzrastu mladih do 21 godine. U konkurenciji od devet mladih i vrlo talentiranih vokalista i instrumentalista, stručni ocjenjivački sud najboljim je proglasio Jana Cavrića, učenika prvog razreda Srednje glazbene škole Vatroslava Lisinskog, koji je laskavu titulu osvojio vještim sviranjem saksofona.


Približavanje glazbe


Tradicionalno glazbeno natjecanje s bogatim fondom nagrada, u organizaciji Lions kluba Rijeka, okuplja učenike glazbenih škola, glazbenih tečajeva, ali i samouke glazbenike uvrštene u jedinstvenu starosnu kategoriju, do 21 godine, bez obzira na vrstu glazbenog izražavanja. Lions Grand Prix, kako stoji u najavi, ima zadaću približiti mladima glazbu i promovirati Lions asocijaciju kao vodeću humanitarnu organizaciju u svijetu. Ova manifestacija dala je mnoga poznata imena, a laureati Lions Grand Prixa nerijetko su nadilazili granice Hrvatske i Europe. U gotovo tri desetljeća provođenja ovog natjecanja, pobjednicima su postajali Stjepan Hauser, Ana Rucner, Mia Pečnik, Filip Fak, Goran Filipec, Goran Tudor te drugi.


Osnivač natjecanja dr. Bojan Šober, koji radi na natjecanju posljednja tri desetljeća, naglašava važnost i vrijednost Lions Grand Prixa.




– Kada smo počeli s ovim natjecanjem priije 29 godina, ono je razbilo predrasude i barijere u glavama mnogih. Kako napraviti natjecanje i ocjenjivati je li bolji pijanist od violiniste, saksofonist od klarinetista, imali smo zborove. Moram priznati da su mi mnogi kolege profesori s visokih glazbenih učilišta rekli da je to nemoguće. Danas, 29 godina kasnije, svjedočimo tome da sve televizije imaju talent showove gdje sučeljavaju različite vrste talenata. To pokazuje koliko smo bili pronicljivi. Važno je reći da su svi koji su pobijedili na ovom natjecanju kasnije napravili svjetsku karijeru, kazao je Šober.


Umješni umjetnici


U godinama natjecanja kroz konkurenciju je prošlo više od 1.600 natjecatelja. Još od vremena pandemije, izlučna natjecanja Lions Grand Prixa održavaju se online. Među deset finalista našli su se umješni umjetnici, svirači klavira, saksofona, klarineta, violine, flaute te tri pjevačice. Stručni žiri u sastavu Olivera Mirković, Nada Matošević Orešković, Olga Šober te Bojan Šober kao pobjednika natjecanja proglasio je Jana Cavrića, koji je na saksofonu odsvirao tri stavka »Tableaux de Provence« skladateljice Paule Maurice te Horvatovu »Malu suitu – I. Tarantella«. Najbolja prema odabiru publike bila je Magdalena Rogić koja je izvela »Sarasateovu Zigerunerweisen«, op. 20.


Foto Ana Križanec


Prvonagrađeni Jan Cavrić učenik je prvog razreda Srednje glazbene škole »Vatroslav Lisinski«, a ovo mu nije bilo prvo sudjelovanje na natjecanju.


– Sudjelovao sam prošle godine na ovome natjecanju. Tada nisam prošao u finale, stoga mi je drago da sam ove godine izborio finale i pobijedio. Prilično sam zadovoljan nastupom. Bilo je muziciranja, lijepo je zvučalo i sada mogu slaviti. Skladbe koje sam svirao su »Tableaux de Provence« koja govori o ljepotama francuske pokrajine Provanse, a druga skladba je ona hrvatskog autora. S tim sam skladbama išao i na jedno i na drugo natjecanje. Pozivam sve da se natječu na ovome natjecanju, jer se prije svega ocjenjuje muzika. Meni je bilo sjajno i jako sam zadovoljan, dodaje Cavrić.


Ususret 30. obljetnici


Predsjednica Lions kluba Hrvatska Mirela Marin dodala je da Lions klub u svom svojem djelovanju čini dobrobit potrebitima.


– Ovaj projekt pripremali smo dosta dugo. Od svih natjecanja, organizacije natjecatelja pomno smo pripremali svaki dio provedbe natjecanja. Današnje je koncertno natjecanje bilo jako lijepo i svečano, prvonagrađeni je zasluženo pobijedio. Nadam se da ćemo biti spremni za iduće izdanje; budući da slavimo tridesetu godišnjicu natjecanja, potrudit ćemo se da bude još svečanije i ljepše. Ljudi prema Lions klubu i takvim organizacijama imaju nekakvo skeptično mišljenje, a mi se zaista bavimo dobrotvornim radom i želimo pomoći ljudima u potrebi, zaključuje Marin.