Izborna skupština

Za predsjednika riječkog ogranka Matice Hrvatske izabran Goran Crnković

Kim Cuculić

U predsjedništvo su izabrani dr. sc. Dijana Stolac, prof. Mladen Urem, prof. Milan Zagorac, dr. sc. Željko Bistrović, dr. sc. Maja Polić, prof. Ivan Miškulin i prof. Goran Crnković



RIJEKA – Izborna skupština Ogranka Matice hrvatske u Rijeci nedavno je održana u prostorijama riječkog Ogranka. Glasovala su 34 člana, što čini više od polovice ukupnog članstva.


Za predsjednika OMHR-a izabran je Goran Crnković, a u predsjedništvo su izabrani dr. sc. Dijana Stolac, prof. Mladen Urem, prof. Milan Zagorac, dr. sc. Željko Bistrović, dr. sc. Maja Polić, prof. Ivan Miškulin. Članovi nadzornog odbora su prof. Zrinka Tolić Nikolić, dr. sc. Mirjana Kos i Damir Batistić (predsjednik). Svi kandidati dobili su 34 glasa. Između ostalog, na dnevnom redu bilo je podnošenje izvješća o radu Ogranka za 2019. i 2020. te podnošenje izvješća o izvršenju financijskog plana za 2019. i 2020. godinu.


Nakladnički program


Sjednica je započela pozdravnom riječi predsjednika OMH-a Rijeka Gorana Crnkovića, koji je ukratko predstavio programske aktivnosti Ogranka, kulturnu i društvenu misiju djelovanja Matice hrvatske i njezin značaj u gradu Rijeci, kao i na nacionalnoj razini.




Crnković je istaknuo da je tiskanje časopisa Dometi jedan od najvažnijih programa rada u OMHR-u.


– Trudit ćemo se intenzivirati rad na planiranim projektima, kako časopisa i nakladničke djelatnosti, tako i na razini javnih tribina, organizacije događanja, predstavljanja knjiga i drugog. Pokušat ćemo otkloniti probleme u realizaciji programa i dogovoriti realizaciju novih kulturnih aktivnosti. Svakako moramo povećati broj pretplatnika na časopis Dometi. Pored toga, trebalo bi svakako zaposliti jednu osobu koja bi obavljala tajničke poslove. U tom smislu pokušat ćemo razgovarati s nadležnima iz gradske uprave i Županije o mogućnosti potpore za zapošljavanje (honorarno ili profesionalno, na cijelo ili barem pola radnog vremena) tajnika ogranka ili administrativne tajnice.


Pripremamo i nakladnički program za 2021. godinu za časopis Dometi i za autorske knjige. Prikupili smo svu potrebnu dokumentaciju koja je potrebna za javljanje na natječaj. Posebno ćemo ispitati na koje se još natječaje možemo javiti s programima u organizaciji OMH-a. Jedan od najvažnijih ciljeva u sljedećem četverogodišnjem mandatu saziva u Rijeci treba biti uvođenje novih članova u rad ogranka, kao i osposobljavanje istih za samostalan rad i vođenje svih aktivnosti u Ogranku. Treba pripremiti suradnike koji će moći voditi OMH-a Rijeka i sljedećih nekoliko desetljeća – kazao je Crnković.


Bibliografija Riječke revije


Milka Šupraha-Perišić, umirovljena knjižničarska savjetnica Gradske knjižnice u Rijeci, pristupila je izradi dvaju naslova: »Bibliografija časopisa Riječka revija (1952. – 1970. i 1976.)« i »Bibliografija časopisa Dometi (1968. – 2020.)«, koji će sljedeće godine biti spremni za tisak. Također je kazala da bi u planiranom projektu digitalizacije i podizanja istih na web stranicu riječkog Ogranka Matice hrvatske sudjelovala i Gradska knjižnica u Rijeci, o čemu će se razgovarati s njenim ravnateljem. Posebno je važno istaknuti da je Riječka revija bio časopis koji je izlazio i u nakladi riječke Matice hrvatske, čija bibliografija i radovi nisu nigdje obrađeni i time su nedostupni kulturnoj i znanstvenoj javnosti, a taj je časopis objavljivao najznačajnije autore svoga vremena te će dostupnost časopisa putem objavljene bibliografije i digitaliziranog sadržaja podignutih na internetsku stranicu Ogranka obogatiti kulturu, znanost, ali i rad na Sveučilištu.


Najavljeno je i formiranje novog uredništva časopisa Dometi. Rečeno je da treba angažirati pet do deset novih urednika, koji su prvenstveno orijentirani afirmaciji hrvatske kulture, kako povijesti i baštini, tako i suvremenim kulturnim stremljenjima.


U raspravi koja je uslijedila brojni članovi su iskazali namjeru u svestranije i djelotvornije uključenje u rad Ogranka, kao i potrebu da se učlane i mlađi članovi kao što su studenti, znanstveni novaci, zainteresirani kulturni djelatnici i slično, a sve to zato da bi se pojačao rad Ogranka na svim poljima. Kako je istaknuto, zbog izuzetno skromne i nedostatne potpore Grada i Županije potrebno je iznaći i nove izvore financiranja kroz pojačanu pretplatu na časopis Dometi i za razne naslove tiskane u Ogranku kako bi se pokušalo premostiti financijsku situaciju s ograničenim prihodima i povećati sveukupnu nakladničku djelatnost, intenzivirati organizirane tribine, predstavljanja knjiga i drugo. Također je naglašena potreba za većom povezanošću Ogranka sa središnjicom Matice hrvatske u Zagrebu, kao i uključivanje u njihove projekte, ali i općenito jačanje suradnje. Sva izvješća su jednoglasno prihvaćena.


Sedamdeseta obljetnica


Kako je podsjetio Goran Crnković, 2023. godine svečano će se obilježiti sedamdeseta obljetnica osnutka Matice hrvatske u Rijeci.


– Za sedamdesetu obljetnicu osnutka Ogranka u Rijeci pripremit ćemo knjigu u kojoj će biti objavljena povijest djelovanja i bibliografija svih tiskanih naslova Matice hrvatske u Rijeci, koja je svojim postignućima u kulturi i u javnom životu u mnogim elementima bila ključni čimbenik kulturnog života grada, posljednjih gotovo sedamdeset godina, istaknuo je.