Kultivacija

Za poštenu plaću

Kim Cuculić

Foto Ilustracija

Foto Ilustracija

Cilj kampanje »Za poštenu plaću!« je skrenuti pozornost na udjel udruga u kulturi u ukupnoj kulturnoj proizvodnji Hrvatske te upozoriti na važnost postojanja stabilnih, održivih radnih uvjeta, zajamčenih pravnim mehanizmima



Kustoski kolektiv Blok nakon završene prve faze kampanje »Za poštenu plaću!« predao je zahtjeve Ministarstvu kulture i medija kojima traži povećanje budžeta za programe javnih potreba u kulturi te da do 25 posto toga budžeta bude dopušteno potrošiti na plaće i hladni pogon neprofitnih organizacija.


Zahtjevima i potpisima priložen je i sažetak pravne analize trenutačnih uvjeta Poziva za predlaganje programa javnih potreba u kulturi RH, a odgovor Ministarstva očekuje se krajem kolovoza uoči raspisivanja Poziva za 2022. godinu.


Cilj kampanje »Za poštenu plaću!« je skrenuti pozornost na udjel udruga u kulturi u ukupnoj kulturnoj proizvodnji Hrvatske te upozoriti na važnost postojanja stabilnih, održivih radnih uvjeta, zajamčenih pravnim mehanizmima.




Iz Bloka ističu kako udruge u kulturi rade preko autorskih i studentskih ugovora, od projekta do projekta, za ispodprosječnu plaću, mizerne honorare i bez plaćenih prekovremenih, bez zdravstvenog osiguranja i bez osiguranog radnog prostora i tehnike, te nerijetko posežući u vlastiti džep da bi zaokružile financijsku konstrukciju projekta.


Napominju kako su se uslijed krize uzrokovane koronavirusom problemi dodatno pojačali jer su udruge u kulturi ostale isključene iz mjera pomoći, kako onih Ministarstva kulture i medija RH, namijenjenih isključivo samostalnim umjetnicima, tako i onih državnih, namijenjenih isključivo tvrtkama.


Smatraju da resorno Ministarstvo, inzistirajući pri provođenju Poziva za predlaganje programa javnih potreba u kulturi na nekim uvjetima koje udruge u kulturi zbog same svoje prirode ne mogu ispuniti, godinama izravno potiče nesigurne oblike rada, a udrugama onemogućuje stabilno funkcioniranje – javila je Hina.


U Bloku ističu da udruge u kulturi u čitavoj Hrvatskoj proizvode programe kojima nadomještaju nedovoljnu institucionalnu proizvodnju. Nekomercijalni festivali za lokalnu zajednicu (a ne turiste), besplatne radionice, predavanja i drugi edukacijski programi, knjige koje se često dijele besplatno, izložbe temeljene na istraživanjima, eksperimentima i društvenom angažmanu – sve su to proizvodi kojih bi bilo značajno manje da nema rada udruga.


Za usporedbu, projekti financirani putem fonda »Kreativna Europa« Europske komisije mogu uključivati do 30 posto sredstava za hladni pogon, dok se plaće zaposlenika koji izravno rade na sadržaju programa, poput kustosa i voditelja projekata, smatraju prihvatljivim programskim troškom, koji se može financirati iz preostalih 70 posto.


»Vrijeme u kojem živimo pokazalo je koliko je važno da imamo stabilne, održive radne uvjete, zajamčene pravnim mehanizmima. Pokazalo je koliko su tekovine socijalne države, poput prava na bolovanje i zdravstvenu zaštitu, važne za naš opstanak.


Također je pokazalo koliko je važno da proizvodimo kulturu koja je dostupna lokalnoj zajednici i za nju osmišljena. Stoga je sada krajnje vrijeme da zajednički dignemo glas protiv prakse kojom nas Ministarstvo sprječava da radimo svoj posao u poštenim radnim uvjetima«, istaknuto je.


Kampanja »Za poštenu plaću!« dio je projekta »Kultura na minimalcu – neće proći!« Provedba ove kampanje omogućena je financijskom podrškom Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP i Norveških grantova.