Odluka Upravnog vijeća

Za novu ravnateljicu Muzeja grada Rijeke bit će predložena Sabrina Žigo; problem je što nema podršku kolektiva

Davor Mandić

Upravno vijeće Muzeja predložit će Gradskom vijeću Sabrinu Žigo za ravnateljicu / Foto ARHIVA NL

Upravno vijeće Muzeja predložit će Gradskom vijeću Sabrinu Žigo za ravnateljicu / Foto ARHIVA NL

Upravno vijeće Muzeja od troje je kandidata izabralo na Gradsko vijeće Grada Rijeke poslati prijedlog za imenovanjem Sabrine Žigo kao ravnateljice Muzeja, iako je Ema Makarun imala puno veću podršku zaposlenika Muzeja. Ta je podrška gotovo potpuno izostala u slučaju Željka Bistrovića, trećeg prijavljenog kandidata



Upravno vijeće Muzeja grada Rijeke predložit će Gradskom vijeću Grada Rijeke Sabrinu Žigo za ravnateljicu Muzeja, kako smo dijelom i predvidjeli.


Odlučeno je tako na sjednici Upravnog vijeća, na kojoj su razmatrane prijave troje kandidata za čelno mjesto jedne od uskoro najkompleksnijih muzejskih ustanova u Hrvatskoj; uz Žigo za tu su se funkciju natjecali još i Ema Makarun te Željko Bistrović.


Analizirajući cijeli proces izbora novog ravnatelja/ravnateljice Muzeja grada Rijeke, došli smo do mnogih problematičnih mjesta, a ta su se mjesta nastavila ukazivati i u najnovijim događanjima.




Prije svega, najveći problem je činjenica da Upravno vijeće predlaže kandidatkinju koja nema podršku radnog kolektiva, u isto vrijeme kada je na stolu imalo i prijavu kandidatkinje koja tu podršku ima.


Željko Bistrović, kao jedini »vanjski« kandidat za ravnatelja, tu podršku, očekivano, također nije dobio. Vidi se to iz strukture glasanja o kandidatima unutar Muzeja, što je trebao biti nastavak dobrih praksi prilikom odlučivanja oko toga kako glasaju članovi tijela ključnih za prijedloge čelnih ljudi važnih javnih institucija.


Ema Makarun / Snimio VEDRAN KARUZA


Moramo ovdje podsjetiti da je Upravno vijeće Muzeja peteročlano tijelo koje je, između ostaloga, zaduženo i za izbore ravnatelja, a sastoji se od troje predstavnika osnivača, Grada Rijeke, te dvoje predstavnika Muzeja.


Od to dvoje predstavnika Muzeja, jedan predstavlja Radničko vijeće, a jedan Stručno vijeće. Radničko vijeće tijelo je sastavljeno od radnika Muzeja, kojih je 22, a Stručno vijeće broji 11 stručnih članova.


Predstavnica Radničkog vijeća u Upravnom vijeću je Marija Lazanja Dušević, a predstavnica Stručnog vijeća je Deborah Pustišek Antić.


Ervin Dubrović / Foto Marko Gracin


Dubrović: Nemam komentara

 


Upitali smo i još uvijek aktualnog ravnatelja Muzeja grada Rijeke Ervina Dubrovića za komentar prijedloga Upravnog vijeća Muzeja grada Rijeke da ravnateljica bude Sabrina Žigo unatoč činjenici da je Ema Makarun imala veću podršku zaposlenika Muzeja, i Stručnog i Radničkog vijeća.


– Prije svega moram istaknuti da je stav Upravnog vijeća, koje u ovom slučaju donosi prijedlog za izbor ravnatelja Muzeja, bio da se pojedinosti sa sjednice na kojoj je donesen prijedlog ne iznose u javnost prije zasjedanja Gradskog vijeća, kada će se odlučiti o izboru ravnatelja Muzeja.


No očito je da ste već obaviješteni o svim pojedinostima. Mogu samo reći da zahvaljujući proceduri postoji mogućnost koja se i dogodila u ovom slučaju, da Upravno vijeće ne uvaži stav Stručnog vijeća. Gradsko vijeće će u razmatranje uzimati jedino mjerodavan prijedlog Upravnog vijeća Muzeja.


U ovom trenutku nemam nikakvog komentara. Poželjet ću kolegici Sabrini Žigo da preostali dio procedure prođe bestrzajno, da bude potvrđena i izabrana, te da uskoro preuzme vođenje Muzeja. Godinama smo postizali zapažene uspjehe i uvjeren sam da će se u predstojećem razdoblju spretno uhvatiti ukoštac sa svim velikim zadacima koji predstoje – dovršenje stalnog postava na »Galebu«, preseljenje stalne izložbe »Riječki torpedo« u primjeren prostor, te programsko profiliranje »Kockice«.

Gotovo jednoglasno


Radničko vijeće se u izražavanju o kandidatima opredijelilo tako da je od 15 glasova onih koji su glasali (dio su kandidati, dijela zaposlenih nema, jer su na bolovanjima i sl.) 10 dobila Ema Makarun, četiri Sabrina Žigo i jedan glas dobio je Željko Bistrović.


Marija Lazanja Dušević ispoštovala je volju zaposlenika i nakon što je Makarun uspješno odradila razgovore s Vijećem, glasala za nju.


U Stručnom vijeću Makarun je još uvjerljivije slavila. Naime od devet glasova (s obzirom na činjenicu da nisu glasale Makarun i Žigo kao kandidatkinje i Pustišek Antić jer je na bolovanju) dobila je čak osam, dok je Žigo dobila jedan, a Bistrović nijedan.


Ne znamo bi li Deborah Pustišek Antić ispoštovala volju tijela koje predstavlja u Upravnom vijeću, no činjenica je da su članovi Upravnog vijeća iz kvote Osnivača jako dobro znali kako su zaposlenici Muzeja glasali, no ipak su se odlučili jednoglasno, s tri glasa podržati Sabrinu Žigo.


Snimio MATEO LEVAK


Predstavnike Osnivača već smo bili dobro izanalizirali, kada smo utvrdili da je na njihovu čelu nekad bio politički i stranački neaktivan Marko Rogić, da bi ga u novom sastavu zamijenio politički itekako aktivan SDP-ovac Petar Petrinić.


Kada je Rogić otišao, otišlo je i preostalo dvoje »vanjskih« članova Vijeća, a sve se dogodilo u okolnostima prvog neuspjelog natječaja za ravnatelja, koje su zabrujale gradskim kulturnjačkim kuloarima u vibracijama koje su samo nastavile rezonirati nedemokratskim prizvucima u novim događanjima oko izbora ravnateljice.


Upitali smo stoga Petra Petrinića zašto članovi Upravnog vijeća iz kvote osnivača nisu uvažili činjenicu da je gotovo cijeli kolektiv glasao za Emu Makarun.


On nam je odgovorio da su se na sjednici Upravnog vijeća dogovorili da neće komentirati odluke Upravnog vijeća.


Mi smo dalje inzistirali na pitanju jesu li u Vijeću svjesni kako izgleda činjenica da nisu podržali kandidatkinju koja nema podršku kolektiva kada su imali kandidatkinju koja takvu podršku ima, s obzirom na sva događanja oko Muzeja, smjene, odnosno dobrovoljne odlaske bivših članova UV-a, i svega ostalog što se događalo.


Nije vidovita


– Ja bih kratko rekao da je Upravno vijeće u konačnici donijelo odluku o izboru, pa ne bih komentirao odluke drugih tijela – zaključio je Petrinić.


Upitali smo za komentar i Emu Makarun.


– Priznajem da sam ishod natječaja za ravnatelja Muzeja grada Rijeke, nažalost, znala i prije same provedbe natječaja, a pritom izrazito je važno napomenuti da nisam vidovita.


Ipak, i u ovoj po mene nepovoljnoj situaciji, s obzirom na to da sam izgubila, moram naglasiti da sam zadovoljna samim natječajem, na kojem sam, unatoč odluci Upravnog vijeća, dobila gotovo jednoglasnu podršku Stručnog vijeća Muzeja, jer je osam od devet članova glasalo za mene, što smatram velikom podrškom i priznanjem za moj dosadašnji rad.


Žao mi je što je mišljenje Stručnog vijeća spremljeno u ladicu i nije bilo meritorno pri izboru – rekla je Makarun, koju smo upitali i bi li prihvatila natjecati se za ravnateljicu da nije dobila ovu podršku radnika Muzeja.


– Osobno ne bih nikada nastavila s natječajem kada ne bih imala podršku kolega i struke – zaključila je Makarun.


Pitanje koje smo postavili Petriniću, postavili smo i zamjenici riječkog gradonačelnika Sandri Krpan, koja je pokazala velik interes oko izbora novog ravnatelja Muzeja grada Rijeke. Očekujemo njezin odgovor.