Spoj kultura

Varaždinski HNK organizira radionicu za radnike iz Nepala: “To su naši novi sugrađani”

Portal Novi list, Hina

Zgrada kazališta u Varaždinu / Foto Marko Jurinec/PIXSELL

Zgrada kazališta u Varaždinu / Foto Marko Jurinec/PIXSELL

Cilj petodnevne radionice je promicanje međukulturalnog razumijevanja i zajedništva



U Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu od 21. do 25. kolovoza bit će organizirana radionica primijenjenog kazališta „Spoj kultura: Hrvatska i Nepal“, namijenjena stranim državljanima iz Nepala koji su u Varaždinskoj županiji na privremenom radu.


Cilj petodnevne radionice je promicanje međukulturalnog razumijevanja i zajedništva, priopćili su u petak iz Kazališta.


„Naši novi sugrađani, radnici iz Nepala – pripadnici su tzv ‘nevidljive publike’ u koju prema definiciji ubrajamo pojedince ili skupine koji su isključeni iz razmišljanja o kazalištu i kazališnoj publici, iz razloga nepoznavanja kulture i jezika koju kazalište predstavlja”, ističe se u objavi HNK.




Kazališni studio mladih HNK u Varaždinu poseže za modelom inkluzivnosti i istražuje odgovor na pitanje kako predstavnike nevidljive publike dovesti u kazalište i uključiti ih u kulturne politike našega grada.


„Kao odgovor na to pitanje, osmislili smo radionicu primijenjenog kazališta pod nazivom ‘Spoj kultura: Hrvatska i Nepal’ koja će se uz pomoć udaraljki i etno glazbe baviti istraživanjem tema koje bi govorile o problemima te skupine i njihovih pojedinaca”, izjavila je voditeljica KSM Tanja Novak.


Istaknula je da im je cilj kroz to iskustvo stvoriti most između hrvatske i nepalske kulture te pružiti prostor za dijeljenje, učenje i slavljenje raznolikosti.


Tijekom pet dana radnici iz Nepala, zaposleni u varaždinskoj tvrtki Čistoća, imat će priliku istražiti različite aspekte kazališta, gdje se umjetnost koristi kao sredstvo za poticanje dijaloga, razumijevanja i promjene, a etno glazba bit će ključni element radionice koju će uz Tanju Novak voditi i Nikola Švenda.


Voditelji i sudionici će ono što su tijekom radionice kreirali prezentirati posljednjeg dana radionice, a ‘Zvuci svijeta’, ulični performans radionice primijenjenog kazališta ‘Spoj kultura Hrvatska i Nepal’, održat će se na Špancirfestu 25. kolovoza u 19 sati u Šenoinoj ulici.