Kino na otvorenom

U Rijeci traje šesto izdanje inkluzivnog filmskog festivala

Kim Cuculić

Foto Ivan Vranjić

Foto Ivan Vranjić



RIJEKA – Šesto izdanje inkluzivnog filmskog festivala održava se od 23. do 25. rujna u prvom inkluzivnom kinu na otvorenom u Rijeci – UGIN Filmskom vrtu i Filodrammatici.


Festival organizira Filmaktiv u partnerstvu s Udrugom gluhih i nagluhih Primorsko-goranske županije te Udrugom slijepih Primorsko-goranske županije.


Posebnosti ovogodišnjeg izdanja su projekcije rekordnog broja prevedenih i prilagođenih filmova, njih čak osam! Prva projekcija rezervirana je za osnovnoškolce i provela se u zatvorenom formatu zbog epidemioloških smjernica. Za njih su prevedene i prilagođene dvije pilot-epizode »Malih letećih medvjeda«, nastale 1989. u produkciji Zagreb filma.




Na programu je i film »Jedna od nas« Đure Gavrana, koji je osvojio Grand Prix nedavno završenih 30. Dana hrvatskog filma. Drugi festivalski dan je rezerviran za mlade audiovizualne snage, a dan otvara film »U šumi« grobničko-riječke redateljice Sare Grgurić, koji je na 30. Danima hrvatskog filma nagrađen nagradom »Jelena Rajković« za najboljeg redatelja/redateljicu u dobi do 30. godina te je prvi film o pandemiji koronavirusa u Hrvatskoj.


Slijede tri dokumentarna filma triju autorica, koji su nastali 2020. u sklopu Nove škole dokumentarnog filma udruge Filmaktiv – »Sve kaj ti nikad ne budem rekla« Bele Bračko-Milešević, »Jedan petak popodne« Lucije Brkić i »Kad ostaneš bez daha« Ane-Marije Ilić.


Posljednji festivalski dan zatvara filmski klasik Nikole Tanhofera »H-8« nastao 1958. u produkciji Jadran filma, koji je ove godine dobio prvu inkluzivnu verziju i to za gluhe i nagluhe, kao i za slijepe i slabovidne.