Filmsko-glazbeno-kazališni spektakl

Intermedijski triptih u Rijeci: Koncept proširenog kina uz izvedbu “Colonello Futurista”

Kim Cuculić

To je istovremeno posveta i poziv na nova čitanja kontroverznog avangardnog pokreta



RIJEKA – U sklopu programa Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, Udruga 25 FPS iz Zagreba i riječko Art-kino kroz program Tektonske neizvjesnosti predstavljaju koncept proširenog kina uz izvedbu »Colonello Futurista«. Tom prigodom, 4. ožujka u 20 sati u Art-kino stiže futuristički proširenofilmski triptih »Sonvoyce on Source: Colonello Futurista« u režiji Vladislava Kneževića i u izvedbi Tanje Vrvilo, Damira Bartola Indoša i Mirka Soldana.


Pedesetominutna izvedba uživo intermedijski je triptih – glazbeni koncert, teatarsko uprizorenje i filmska projekcija u jednom. Posvećen je futurizmu, radikalnom pokretu iz razdoblja rane avangarde i kontroverznim idejama umjetnika krajnje nekonvencionalnih nastojanja i stavova te je pokušaj stvaranja konteksta za moguća nova čitanja kompleksnog futurističkog nasljeđa.


Propitujući kompleksno nasljeđe talijanskog futurističkog pokreta referira se na njegova tri predstavnika: Luigija Russola i njegov anticipatorski manifest »L’arte dei rumori« (Umjetnost buke), vojnog časnika Guiseppea Rossignolija koji je postao poznat po zračnim futurističkim akcijama te slikara Giacoma Ballu.




Nelinearna struktura izvedbe upućuje na energije i koncepte koji su snažno utjecali na promjenu umjetničke paradigme i stvorili kulturološke dispozitive civilizacije u kojoj tehnološko-znanstveno-racionalno interferira s arhaičnim-ritualnim-nesvjesnim. Prožet hipnotičkim vizualnim konstrukcijama te nemilosrdnim, kakofoničnim zvučnim i tekstualnim kolažima, »Colonello Futurista« istovremeno je posveta i poziv na nova čitanja kontroverznog avangardnog pokreta, čije su ideje zbog spleta nesretnih povijesnih okolnosti često bile pogrešno i tendenciozno interpretirane.


»Colonello Futurista« izvodi umjetnički kolektiv Sonvoyce on Source, koji djeluje od 2017. godine i kreira suvremene audiovizije na sjecištu znanosti, umjetnosti, tehnologije i glazbe. Koncept, video i režiju izvedbe potpisuje Vladislav Knežević, zvuk i glazbu Alen Sinkauz i Nenad Sinkauz, a ton Hrvoje Pelicarić. Performeri su Tanja Vrvilo i Damir Bartol Indoš te glumac Mirko Soldano. Za dodatnu animaciju i postprodukciju slike zadužen je Mario Kalogjera.